60 yaşındaki Altın Portakal’da jüri başkanı Demet Akbağ

7 Ekim'de başlayacak ve bu yıl 60. yaşını kutlacak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Demek Akbağ jüri başkanlığı yapacak. Akbağ 1994'te 'Tersine Dünya'daki ve 2001'de 'Vizontele'deki performansıyla iki defa Altın Portakal kazanmıştı.

Kültür Sanat 11 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Bu yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali için özel bir yıl. Çünkü Türkiye’nin en eski sinema festivali 60. yaşına basıyor. Onun için farklı bir heyacanla ve iddialı bir programla 60. yaşını kutlamak istiyor. 7-14  Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalden haberler de gelmeye başladı. Dün festival ekibi bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda jüri başkanının Demek Akbağ olacağını açıkladı.

Ersin Pertan’ın yönettiği ‘Tersine Dünya’ filmindeki performansıyla 1994’te Antalya’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü ve ‘Vizontele’deki oyunculuğu ile En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Akbağ için de Altın Portakal’da jüri başkanlığı yapmak önemli. Tiyatro ile başladığı oyunculuk kariyerini dizi ve filmler sürdüren Akbağ, Türk sinemasında günümüzün en önemli kadın oyunları arasında gösteriliyor. Akbağ, komediden drama geniş bir skalada performans sergileyebilen ender oyuncularımızdan.

En sevilen oyunculardan

1981 yılında Gönül Ülkü & Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nda profesyonel oyuncu kariyerine başlayan Akbağ Şan Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, Hadi Çaman Yedi Tepe Oyuncuları, Devekuşu Kabare, Dormen Tiyatrosu ve Orta Oyuncular gibi tiyatro topluluklarında çalıştı. 1987 yılında ‘Baldız ve Bacanak’ dizisiyle kamera önüne geçen Akbağ’ın, sinema macerası 1994 yılında ‘Davacı’ ile başladı.  Ödül aldığı ‘Tersine Dünya’ ile dikkatleri çeken Akbağ, ‘Otogargara oyunu ile ve ‘Bir Demet Tiyatro’ ile seyircilerin gönlünde taht kurdu.

Demet Akbağ ‘Vizontele’de Siti Ana rolündeydi ve filmdeki performansıyla Antalya’da ödüle değer görülmüştü.

Akbağ, aradan geçen yaklaşık 30 yıl boyunca unutulmaz tiyatro oyunlarında, filmlerde, televizyon dizileri ve programlarla başarılı performanslarla izleyicilerle buluşmaya ve her daim üretmeye devam ediyor. 2001 yılında ‘Vizontele’ filminde canlandırdığı Siti Ana karakteri ile Antalya Altın Portakal Film Festivali En iyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alarak ikinci Altın Portakal’ına layık görüldü.

2014 yılında rol aldığı Nuri Bilge Ceylan imzalı Altın Palmiye ödüllü ‘Kış Uykusu’ filmiyle uluslararası arenada da boy gösteren usta oyuncu, 15 yıl aranın ardından geçen yıl tiyatro sahnesine geri dönerek kapalı gişe olarak devam eden ‘Aydınlıkevler’ oyunuyla izleyiciyle buluştu.

Festivalde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın yanı sıra bu yıl yine Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmaları ve Uluslararası Yarışma da düzenlenecek. Yarışmalarda toplam 1 milyon 275 bin TL değerinde para ödülü verilecek.

Demet Akbağ, çekti ayağını altına ve anlattıDemet Akbağ, çekti ayağını altına ve anlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.