Altın Portakal’da sansür krizi çıktı, jüriler işi bırakıyor

Altın Portakal'da yarışacağı açıklanan 'Kanun Hükmü' belgeselinin programdan çıkarıldığı duyurdu. Festival, filmdeki bir kişi hakkında yargı süreci devam ettiği gerekçesiyle bu kararı aldığını açıklarken belgeselin yönetmeninden yalanlama geldi. Jüriler ise "film alınmazsa biz yokuz" diyor.

Kültür Sanat 24 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

7-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali daha başlamadan tartışmaya yol açtı. Ulusal Belgesel Film yarışmasında yer alacağı açıklanan ‘Kanun Hükmü’ isimli belgeselin kadrosundaki bir isim hakkında yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle festival yönetimi, filmi programından çıkardığını açıkladı. Jüri üyeleri dahil olmak üzere birçok sinemacı ve sinema kurumu bu karara tepkili.

Festival gösteriminden çıkarıldı

Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu’nun yayınladığı açıklamada belgeselin gösterimden çıkarılma gerekçesi şöyle açıklandı: “Festivalimizde, Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ‘Kanun Hükmü’ adlı filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptanmıştır. Bu nedenle yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra Film, Antalya’da gösterilecektir.”

Festival jürisinden Demirci’ye destek: Biz yokuz

Festivalin aldığı karar sonrası yönetmen Nejla Demirci sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı, karara tepkisini gösterdi. Açıklamasında Demirci, filminin devam eden yargı sürecini etkilemesinin söz konusu olamayacağını söylüyor.

Festival yönetiminin kararına tepki çok büyük. 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Yarışma Jürisi, Ulusal Belgesel Jürisi, Ulusal Kısa Metraj Jürisi, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması jürisi dahil pek çok jüri üyesi ortak açıklama yaptı ve “Aşağıda imzası bulunan jüri üyeleri olarak 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki görevimizi ‘Kanun Hükmü’ filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

‘Sansürü meşrulaştıran tutumdan vazgeçin”

‘Nejla Demirci’nin açıklamalarının ardından Belgesel Sinemacılar Birliği’nden de yönetmene destek açıklaması geldi. “#KanunHükmündeSansür” başlığıyla yapılan açıklama sosyal medyadan yayınlandı. Yapılan açıklamada “Sanatın kendini ifade etme özgürlüğünü içinize sindirmeye ihtiyacımız var. Sansür ve yasağı kabul etmiyoruz. Bu yanlıştan dönün. Bir çağrımız da jüri üyeleri ve festivalde filmleri olan sinemacı arkadaşlarımıza. Bir sorun yokmuş gibi davranmayın. Sansür ve yasağı meşrulaştırmayın” sözlerine yer verildi.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin aldığı gösterimden kaldırma kararına bir tepki de SenaristBir’den geldi. Twitter/X hesabından yayınlanan açıklamada “SenaristBir olarak sanatsal ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını da toplumsal hafızanın oluşumun katkıda bulunan bir eserin herhangi bir sebeple sansürlenmesini de doğru bulmuyor ve Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetimini sansürü meşrulaştıran tutumundan vazgeçmeye davet ediyoruz” denildi.

'Kuru Otlar Üstüne', yönetmenlerden ve eleştirmenlerden tam not aldı‘Kuru Otlar Üstüne’, yönetmenlerden ve eleştirmenlerden tam not aldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.