82 yıl önce bestelenen Ankara senfonisi ilk kez seslendirildi

Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası CSO Şefi Ernst Praetorius'un 82 yıl önce bestelediği "1941-Ankara" senfonisinin prömiyerini yaptı. Şef Burak Tüzün yönetimindeki orkestranın seslendirdiği eser büyük alkış aldı.

Kültür Sanat 15 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Ernst Praetorius’un 82 yıl önce bestelediği “1941-Ankara” senfonisinin prömiyerini yaptı. Önceki akşam CSO Ada Ankara Ana Salon’da gerçekleşen konseri şef Burak Tüzün yönetti. CSO ve Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden bazı sanatçılar da Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası’na eşlik etti.

Dört yıl önce Ankara’daki kütüphanede bulundu

Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Şefi Burak Tüzün, Ankara Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı Kamer Güngör ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Önder Özkoç Alman müzikolog Dr. Ernst Praetorius’un “1941-Ankara” senfonisini dört yıl önce konservatuvar kütüphanesinde buldu. 1935-1946 yılları arasında CSO birinci şefliği ve Ankara Devlet Konservatuvarı öğretim üyeliği yapan Dr. Praetorius’un senfonisinin ilk seslendirmeye hazırlanması için uzun çalışma yürütüldü. Dr. Praetorius Cumhuriyetin ilk yıllarında müzik eğitiminin yaygınlaşması için davet edildiği Almanya’dan Türkiye’ye gelmişti. Yaşamı boyunca Türkiye’de yeni müzisyenlerin yetişmesi için çaba sarf eden Alman bestecinin 82 yıl önce bestelediği senfoni eğitmenin ölümünden 77 yıl sonra seslendirildi.

Şef Burak Tüzün dört yıl süren çalışmayla dijitale aktarılarak kitaba basılan Praetorius’un eserini havaya kaldırarak dinleyicileri selamladı. ‘1941 Ankara’ senfonisi ilk seslendirmenin ardından salondaki müzikseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. 13 Aralık’ta dünya prömiyerini yapan eser Almanya’daki çeşitli salonlarda da seslendirilecek. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran konser sonunda sahneye çıkarak şef Tüzün ve orkestrayı tebrik etti. Kısa bir konuşma yapan Güran böyle bir konserde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tozlu raflardan sahneye: 82 yıl önce bestelendi, şimdi seslendirilecekTozlu raflardan sahneye: 82 yıl önce bestelendi, şimdi seslendirilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.