ABD’de bir müze davalık oldu: Bebeklerimizi emzirmemiz gerekiyor özgürce yapabilmeliyiz

ABD'nin en çok ziyaret edilen modern sanat müzelerinden Walker Müzesi bir anneyle davalık oldu. Gerekçe kadının bebeğini emzirirken engellenmesi. Megan Mzenga isimli kadın "Bebeklerimizin beslenmesi gerekli, bunu özgürce yapabilmeliyiz" diyor.

Kültür Sanat 22 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Walker, ABD'de en çok ziyaret edilen modern ve çağdaş sanat müzelerinden biri.

Megan Mzenga güzel bir cumartesi gününü iki çocuğu ve eşiyle birlikte ABD, Minesota’daki Walker Sanat Galerisi’nde geçirmek istedi. Galeride gezerken sekiz aylık bebeği ağlamaya başladı, acıkmıştı. Mzenga iki büyük kanepe görünce oturup bebeğini emzirmeye karar verdi.

Ancak o sırada erkek bir personel yanına geldi, “Bunu burada yapamazsın. Sizi bebeğinizi emzirebileceğiniz bir yere götürmesi için görevlileri çağıracağım” dedi. Mzenga o an hem bebeği ağladığı hem de ne diyeceğini bilmediği için görevliye cevap veremedi, “Utandım ve o an yaygara çıkarmak istemedim” diye anlatıyor yaşananları. O an ailesiyle birlikte galeriden ayrılmaya karar veriyor. Çıkarken görevliye emzirme politikalarının ne olduğunu sormayı da unutmuyor. Mzenga’nın anlattığına göre görevli böyle bir politikaları var mı yok mu onu bile bilmiyor. Sadece genç kadına şikayetini yazması için bir form veriyor.

Müzenin kalıcı koleksiyonunda kitaplar, kostümler, çizimler, medya çalışmaları, resimler, fotoğrafçılık, baskılar ve heykeller dahil olmak üzere 13.000’den fazla modern ve çağdaş sanat eseri yer alıyor.

Megan Mzenga bir süre sonra müzeye dava açtı. Nedenini de “Bir anne olarak, bir kadın olarak bunun başka birinin daha başına gelmesini istemiyorum. Bebeklerin beslenmesi gerekiyor. Bunu özgürce yapabilmeliyiz.”

Mzenga’nın avukatı Abou Amara basına verdiği demeçte “Kadınların çocuklarını toplum içinde besleme hakkı var. Buna izin verilmediğinde Minnesota yasalarını ihlal edilmiş oluyor, ayrımcılığa uğruyorlar” dedi. Galerinin internet sitesinde ise “ebeveynler kendilerini en rahat hissettiği her yerde çocukları emzirmekte özgürdür” ifadesi yer alıyor. Bir galeri sözcüsü Artnewspaper’a olayla ilgili açıklama yapmadı ama müze politikasını açıkladı: “Ziyaretçilerimizi galeriler dahil bina genelinde en rahat oldukları yerde emzirmeye davet ediyoruz. Bir ziyaretçi özel bir alan isterse dokuzuncu katta kanepe, lavabo ve banyo bulunan küçük bir aile-dostu odaya yönlendiriyoruz.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.