ABD’de kitap sansürü yayılıyor: Bu sefer hedefte ‘Bülbülü Öldürmek’ ve ‘Sineklerin Tanrısı’ var

Bazı ABD eyaletlerindeki okul ve kütüphanelerinde kitap yasakları 2023'te rekor seviyeye yükseldi. Yasaklananlar arasında Harper Lee'nin 'Bülbülü Öldürmek'i, Nobel ödüllü William Golding'in dünya çapında çok satan romanı 'Sineklerin Tanrısı' da var.

Kültür Sanat 19 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Harper Lee’nin ‘Bülbülü Öldürmek’i, William Golding’in dünya çapında çok satan romanı ‘Sineklerin Tanrısı’… ABD’li bazı öğrenciler artık bu kitapların da aralarında olduğu birçok klasiği okullarda okuyamayacak.

Amerikan Kütüphane Derneği’nin (ALA) açıklamasına göre 2023’te ABD’nin çeşitli eyaletlerindeki okul ve kütüphanelerde önceki yıllara göre daha fazla kitap yasaklandı. Kitapların çoğu LGBTİ+ toplulukları veya ırk temalı kitaplar olduğu için hedef alındı ancak liste genişti; ‘Bülbülü Öldürmek’ ve ‘Sineklerin Tanrısı’ gibi kitaplar da yasaklanmıştı.

‘Bülbülü Öldürmek’ 1962’de filme de uyarlanmış ve üç dalda Oscar kazanmıştı.

Sansürde 2022’ye göre yüzde 65’lik artış

ALA’den yapılan açıklamaya göre 2023’te sansürlenmek istenen 4 bin 240 kitap oldu. Bu rakam önceki iki yılın toplamından daha fazla: 2022’de 2 bin 571 ve 2021’de bin 651. Böylece 2023’te 2022’ye göre % 65’lik bir artış yaşandığı ortaya çıktı.

ALA başkanı Emily Drabinski kitap yasaklarını “okuma özgürlüğümüze saldırı” olarak nitelendirdi.  Hedef alınan kitapların LGBTİ+ topluluklarını ve beyaz olmayan insanları anlattıklarını söyledi ve bir hatırlatma yaptı: Bu kitaplar farklılığa empatiyi artıran yapıtlar. Drabinski “Topluluklarımız ve ülkemiz farklılıkların bir arada yaşaması nedeniyle daha güçlü. Toplumsal çeşitliliğimizi yansıtan kütüphaneler, bazı insanların gizlemek veya ortadan kaldırmak istediği öğrenmeyi ve empatiyi teşvik eder” dedi.

ALA yasaklanan kitapların listesini nisan ayında yayınlayacağını söyledi. 2022’de yasaklanan kitaplardan ikisinin Maia Kobabe’nin ergenlikten yetişkinliğe yolculuğunu, yazarın cinsiyet kimliğini ve cinselliği keşfetmesini anlattığı ‘Gender Queer: A Memoir by Maia Kobabe’ ve George M Johnson’nun ‘All Boys Aren’t Blue (Bütün Oğlanlar Mavi Değildir) kitapları olduğunu açıkladı.

Shakespeare’i de sansürlemişlerdi

Kitap yasakları özellikle Cumhuriyetçilerin yönettiği eyaletlerde artış gösteriyor. Şu ana kadar Florida, Idaho, Teksas, Utah, Virginia ve Wisconsin başta olmak üzere 17 eyalette 100’den fazla kitabı yasaklama adımları atıldı. Daha önce Florida eyaletindeki bazı okullarda ‘Hamlet’, ‘Romeo ve Juliet’ ve ‘Macbeth’ gibi ölümsüz Shakespeare eserleri müstehcen olarak değerlendirilmiş, belli bölümlerinin çıkarılacağı açıklanmıştı.

Londra Kitap Fuarı'ndan Filistin'e destekLondra Kitap Fuarı’ndan Filistin’e destek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.