Antalya’da büyük keşif: Akdeniz’in derinliklerinde 3600 yıllık hançer

Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarındaki su altı kazılarında bir buluş var. Girit-Minos uygarlığına ait olduğu belirlenen yaklaşık 3600 yıllık gümüş perçinli bir tunç hançer gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür Sanat 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

2019 yılından beri Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğinde sualtı kazısı yürütülüyor. Bu kazılarda 50 metre derinlikte bulunan bir batık şimdiye dek Kıbrıs’taki Trodos Dağları’ndan çıkarıldığı düşünülen bakır yastık külçeleriyle dikkat çekmişti. Ancak son keşif batığın taşıdığı tarihî ve kültürel zenginliğin boyutlarını daha da derinleştiriyor.

Su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medyadan yaptığı paylaşımda burada bulunan 3500 yıllık hançer için şu bilgileri verdi: “Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen sualtı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Batık sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden olmaya aday. Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkaran esere titiz çalışmalar sonucu ulaşan Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hançerin fotoğrafını paylaştı.

Uzmanlara göre hançerin Girit-Minos Uygarlığına ait olması teknenin Girit’e doğru yol aldığı sırada battığını işaret ediyor. Bu buluş Akdeniz’in tarihî ticaret rotalarını ve kültürel etkileşimlerini yeniden gözden geçirmemizi sağlayacak önemli ipuçları sunuyor. Kumluca batığı sadece Türkiye’nin değil, dünya sualtı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday. 3600 yıllık hançer Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkarırken bölgenin tarihî zenginliğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın'daki keşfi konuşuyorArkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.