Akropolis’e 5 bin euroluk özel tur Yunanistan’ı ayağa kaldırdı

Yunanistan ülkenin simgesi Atina'daki Akropolis'in zenginlere özel tur için kapatılmasını tartışıyor. Beş bin euroluk bu özel tur arkeologları ve turist rehberlerini ayağa kaldırdı.

Kültür Sanat 17 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Atina'nın merkezindeki Akropolis, her yıl yüzbinlerce turisti ağırlıyor.

Yunanların milli gururu Akropolis şu sıralar ülkede tartışma konusu. Başkent Atina’daki tarihi alanda zenginlere mahsus turlar tepki çekti. Beş bin euroluk bu turlar arkeolog ve turist rehberlerini kızdırdı. Demokrasinin sembolü olarak adlandırılan tarihi mekânın zenginlere özel bu turlar için kapatılmasını eleştiren arkeolog ve turist rehberleri uygulamaya son verilmesini talep etti.

Beş bin euroluk Akropolis turunun bir sömürü olduğunu ileri süren arkeolog ve turist rehberlerinin eleştirisine Kültür Bakanlığı’ndan şimdilik yanıt gelmedi. Genel ziyaret saatleri dışında yapılması planlanan turlara ilgi büyük. Her gün binlerce turisti ağırlayan antik bölgede az sayıda ziyaretçiyle yapılacak bu turlar özellikle yabancı turistlere hitap ediyor.

Akropolis günde 40 bin euro kazandıracak

Beş bin euro ödeyen turistler saat 07.00-09.00 ile 20.00-10.00 arasında beşerli gruplar halinde Akropolis turuna katılabilecek. Turist kalabalığının olmadığı bu saatlerde tarihi alanda gerçekleşecek ziyaretlerde en fazla beş ayrı grubun girişine izin verilecek.

Akropolis Yunanistan’ın en önemli simgesi olarak kabul ediliyor.

Tepki çeken tur hakkında konuşan Yunanistan Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültürel Kaynakları Geliştirme Örgütü’nün Başkanı Nikoleta Valakou medyada yer alan haberlerin aksine “Tur operatörlerinden bu konuda çok uzun zamandır talepler geliyordu” dedi. Valakou beş bin euro veren ziyaretçilerin isterlerse Akropolis turunu tek başına da yapabileceğini söyledi. Bakanlığın bu projeden beklentisi günlük 40 bin euro.

Yunanistan Arkeologlar Birliği Başkan Yardımcısı Despina Koutsoumba ise özel Akropolis turları projesi için “Dünyanın en önde gelen demokrasi sembolünün temsil etmesi gereken her şeyin ruhuna aykırı” dedi.

British Museum'da mutlu son: Aranan müdür bulunduBritish Museum’da mutlu son: Aranan müdür bulundu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.