İran bir yönetmene daha ceza kesti: Ali Asgari ülkeden çıkamayacak, film çekemeyecek

İranlı yönetmenler rejimin ceza ve sansürünün kıskacında. Yönetmen Saeed Roustayi'ye geçen haftalarda film çekmeyi yasaklayan İran yönetimi benzeri bir kararı 'Terrestrial Verses' filmiyle dikkat çeken Ali Asgari'ye de uyguladı. Yönetmenin yurt dışına da çıkışı ikinci bir karar kadar yasaklandı.

Kültür Sanat 2 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ali Asgari'nin filmi Cannes'da büyük beğeni toplamıştı.

İran sinemasının son dönemde dikkat çeken yönetmenlerinden Ali Asgari’ye ülkesinden yasak kararı geldi. Alireza Khatami ile birlikte yönettiği son filmi ‘Terrestrial Verses’ dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan Ali Asgari’nin İran makamları tarafından yeni bir karara kadar ülke dışına çıkması ve film yönetmesi yasaklandı.

Bu yıl Cannes Resmi Seçkisi’nde yer alan tek İran filmi olan ‘Terrestrial Verses’, festivalin Belirli Bir Bakış bölümünde gösteirldikten sonra  eleştirmenlerden olumlu tepkiler aldı. Ancak galanın ardından İran’a dönen Ali Asgari’nin pasaportuna İran makamları tarafından el konulmuştu. Bu kararla birlikte yönetmenin uluslararası festivale katılması da engellenmiş oldu. İran rejimi 41 yaşındaki yönetmeni susturmak amacıyla diğer açık sözlü İranlı yönetmenlerin başına geldiği gibi onu da hapse göndermekle tehdit etti. Daha birkaç hafta önce ‘Leyla’nın Kardeşleri’nin yönetmeni Saeed Roustayi, filmini Cannes’da gösterdiği için altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Bununla yetinmeyen İran makamları, Roustayi’nin film çekmesini de yasakladı.

İranlı yönetmenlere yönelik sansür tırmanıyor

Şimdi ise Ali Asgari de benzeri bir akıbete uğradı. 41 yaşındaki yönetmenin pasaportuna el konmasının ardından bu kez de tıpkı meslektaşı Rustayi’nin başına geldiği gibi film çekmesi de yasaklandı. Yönetmene yasak konmasına neden olan ‘Terrestrial Verses’ filmi İran rejimine dair pek çok hiciv barındırıyor. Öğretmenlerden bürokratlara kadar farklı mesleklerdeki insanlara  otorite tarafından dayatılan kültürel, dini ve kurumsal kısıtlamaları aşmaya çalışan insanlara odaklanan yapım, rejimin hedefi haline geldi.

Kanada’da yaşayan ve ‘Terrestrial Verses’in yönetmenliğini Ali Asgari ile birlikte üstlenen İran asıllı sinemacı Khatami, Variety’ye verdiği demeçte, “son iki yıldır İran sinemasına yönelik sansürün rejim tarafından sinir bozucu bir şekilde tırmandırıldığını, film yapımcılarının giderek köşeye sıkıştırıldığını ve yaratıcı yollarımızın kısıtlandığını gözlemlediğini” söyledi.

İran'da önce filmi yasaklandı şimdi de yönetmeni hapis cezasına çarptırıldıİran’da önce filmi yasaklandı şimdi de yönetmeni hapis cezasına çarptırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.