Alman bankası Kandinsky tablosunu sahibine iade ediyor

Kandinsky tablosu sahibine iade ediliyor. Alman bankası BayernLB, koleksiyonunda yer alan 'Renkli Hayat' tablosunu, tablonun esas sahiplerine iade etme kararı aldı. Naziler döneminde, Hollandalı Yahudi aileye ait olan tabloya el konulmuştu.

Kültür Sanat 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Rus ressam Vassily Kandinsky'ye at 1907 yapımı 'Renkli Hayatlar' tablosu sahiplerine iade ediliyor.

Münih’te onlarca yıldır sergilenen Kandinsky’ye ait tablo, vârislerine iade edilecek. İkinci Dünya Savaşı öncesinde varlıklı bir Yahudi aileye ait tabloya, Naziler el koymuştu. Münih’in de içinde buluğu ülkenin güneyindeki Bavyera Eyaleti’ndeki devlet bankası Bayern LB yaptığı açıklamayla tarihi tablonun esas sahibinin varislerine iade edileceği açıkladı.

Kandinsky tablosunun iadesi konusunda bir süredir kampanya düzenleniyordu. BayernLB tarafından yapılan kısa açıklamada Alman hükumetinin Nazi döneminde yağmalanan eserlerin iadesi konusunda aldığı tavsviye kararına uyacakları belirtildi. 10 Haber‘de geçen aylarda yer verdiğimiz haberde Alman hükumetinin aldığı tavsiye kararına yer vermiştik. Alman hükumeti, sanat eserlerinin gerçek sahiplerine iade edilmesi yönünde aldığı tavsiye kararı sonrası çeşitli kurumlar bu yönde adımlar atmaya başladı. Bu tavsiye kararına uyan son kurum ise Bayern LB bankası oldu.

Kandinsky tablosu bir fabrika müdürüne aitti

Banka, Rus ressam Vassily Kandinsky’ye ait 1907 tarihli ‘Renkli Hayat’ adlı tabloyu, bir dikiş makinesi fabrikasının müdürü olan Emanuel Albert Lewenstein ve eşi Hedwig Lewenstein Weyermann’ın mirasçılarına iade etmeye karar verdi. Mirasçıları temsil eden James Palmer, “Her tazminat, zulme uğramış kurbanların ailelerine şifa, adalet ve haysiyet duygusu sağladığı için önemlidir” dedi.

İkinci Dünya Savaşı öncesi Lewenstein ailesinin Kandinsky tabloları başta olmak üzere çok geniş bir sanat koleksiyonu vardı. Bu koleksiyonun büyük bir kısmı, Almanya’nın Hollanda’yı işgal etmesinden birkaç ay sonra, 9 Ekim 1940’ta Amsterdam’da düzenlenen bir müzayedede satıldı. Bavyera bankası BayernLB, ‘Renkli Hayat’ tablosunu, o müzayedede satın alan koleksiyoncunun eşinden yıllar sonra satın almıştı.

İngiliz kamuoyu Elgin mermerlerinin iadesinden yanaİngiliz kamuoyu Elgin mermerlerinin iadesinden yana

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.