Fransız polisi çalıntı Rus avangard tabloları ele geçirdi

Fransız polisi Paris'te yaptığı bir baskında aralarında Kandinsky gibi önemli ressamların tablolarını ele geçirdi. Sanat koleksiyoneri Osman Khatib tabloların kendisine ait olduğu iddiasıyla dava açtı. Tabloların tahmini değeri 100 milyon euro.

Kültür Sanat 4 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Fransız polisinin baskını devasa bir hırsızlığı ortaya çıkardı. Polis, Paris’teki bir sanat laboratuarında Rus avangard sanatçılara atfedilen 100’den fazla esere özel bir koleksiyoncudan çalındığı şüphesiyle elkoydu. Osman Khatib adlı Filistin kökenli bir koleksiyoner iş insanı ve yatırımcıyı temsil eden Frankfurt’taki uluslararası Dentons firmasının avukatı elkonan eserlerin değerinin 100 milyon eurodan fazla olduğunun tahmin edildiğini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen avukat eserler arasında Wassily Kandinsky, Kazimir Malevich ve Natalia Goncharova’ya atfedilen tablolar da bulunduğunu söyledi.

Almanya’daki mahkemeden elde edilen belgeler tabloların Aralık 2019’da Almanya’nın merkezindeki Wiesbaden’de koleksiyoner Osman Khatib tarafından kiralanan bir depodan çalındığını ortaya çıkardı. Paris baskını geçen yıl Frankfurt’taki bir depolama tesisinde icra memurlarının Khatib’in kendisine ait olduğunu söylediği yüzlerce esere elkoyduğu benzer bir operasyonu takip ediyor.

Aile şimdi Fransa’dan iade talep ediyor

Osman Khatib’in oğlu Castro Ben Leon Lawrence Jayyusi aileye ait olduğunu iddia ettiği toplamda 900 eserin Fransa’dan iadesini istiyor. Eserlerin bir bölümüne Alman geri kalanı da Fransız polisi tarafından el kondu. Jayyusi bir kısmının geçen yıl İsrail, Fransa ve Monako’daki müzayedelerde satıldığını söylediği sanat eserlerinin peşine düşmek için Prag merkezli dava finansörü LitFin’den fon sağladı.

Osman Khatib’in oğlu Jayyusi “Failleri dünyanın her yerinde takip edeceğiz. Mülkümüzü geri almaya devam edeceğiz ve Rus avangard eserlerini satın almayı düşünen herkesi eserin kaynağını özenle kontrol etmeye ve ailemize ait çalıntı bir parça olmadığından emin olmaya teşvik edeceğiz” dedi.

Jayyusi hırsızın kimliğini bildiğini ve yasal yollara başvurmadan önce müzakere yoluyla eserleri geri almaya çalıştığını söylüyor. Ancak üç yıl sonra 2022’de ailesinin kayıp sanat eserlerinden hiçbirini hala geri alamamıştı ve Jayyusi bazı eserlerin İsrail ve Fransa’daki müzayede evlerinde yeniden ortaya çıkmaya başladığını söylüyor. Şimdi de Paris’teki mahkemeden gelecek karar bekleniyor. Khatib ailesi polis baskınında ele geçirilen tabloların kendilerine iadesi için bekleyişini sürdürüyor.

Yıllar geçiyor bu gerçek değişmiyor: Pablo Picasso ve Andy Warhol en popüler ressamlarYıllar geçiyor bu gerçek değişmiyor: Pablo Picasso ve Andy Warhol en popüler ressamlar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.