Almanya iyice suyunu çıkardı: Oyuncu vize alamadı diye tiyatro oyunu ortada kaldı

Almanya'nın Türk vatandaşlarına vize vermeme eğilimi sanat dünyasında kriz yaratıyor. Onur Akın ve Volkan Konak'ın vize alamadığı için konserlerini iptal etmesinin ardından oyuncu Başak Daşman'a vize verilmediği için Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'ndeki bir oyun iptal edildi.

Kültür Sanat 6 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Başak Daşman vize engeline takılıp Almanya'ya gidemeyince Hüseyin Avni Dalyan sert bir açıklama yaptı.

Almanya’nın Türk sanatçılara yönelik vize vermeme tavrı artık kriz seviyesinde. Volkan Konak ve Onur Akın’a vize vermedikleri için sanatçılar Almanya’daki konserlerini iptal etmişti. Vize krizi şimdi de Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nde ortaya çıktı.

Festival programında yer alan Hüseyin Avni Danyal ve Başak Daşman’ın rol aldığı ‘Kelepçe Kullanma Kılavuzu’nda Daşman’a vize verilmediği için oyun iptal edildi. Danyal yaptığı açıklamada “Almanya, oyuncu arkadaşım Başak Daşman’a vize vermediği için iş için geldiğimiz Frankfurt’ta turist durumuna düştük. Ne diyelim kader kısmet kör talih. Şaşırdık mı? Hayır” dedi.

Çözüm: Sumru Yavrucuk ‘Shirley’i oynadı

Festivalde vize krizi nedeniyle oyun iptal edilince çare olarak ‘Tatavla’da Son Dans’ için Frankfurt’ta bulunan Sumru Yavrucuk’un tek kişilik oyunu ‘Shirley’ sahnelendi. Yavrucuk olayı “Frankfurt Tiyatro Festivali’nin 10. yılında bizi de ağırlıyorlar. ‘Tatavla’da Son Dans’ı Deniz Çakır’la birlikte oynuyoruz. Şaban Ol’un yazdığı bir oyun. Biz onu oynamak üzere yola çıktık, geldik güzelce. ‘Saat 16.00’da lobide buluşalım, dolaşalım birlikte’ dedik. Bir baktım tiyatroda acayip şeyler dönüyor. Herkeste bir matem havası. Çünkü oyunda oynaması gereken bir oyuncu vize problemi yaşamış. O yüzden de Frankfurt’a gelemedi. Öyle olunca oyun iptal oldu. Ne yapar ne ederiz derken, bir anda Kamil bey, ‘Bir daha Shirley’i oynasak mı acaba?’ dedi. Kaçta oynayacağız? 19.00’da. Benim hayatımda bu bir dünya rekorudur. Mutlaka arkadaşlarım için de öyle”

Her iki kişiden biri vize alamıyor

Avrupa’nın farklı ülkelerinden tiyatroseverlerin ilgisiyle biletlerin tükendiğini belirten Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni ve Festival Başkanı Kamil Kellecioğlu da yaptığı açıklamada, “Bu akşam burada samimiyet vardı. Bizde, sizde, ekibimizde ve tabii ki usta oyuncu Sumru Yavrucuk’ta da. Anlayışınız ve hoşgörünüz için teşekkür ederiz. Bu akşamı da burada perdeledik ya, artık gözümüz açık gitmeyiz. İyi ki varsınız, iyi ki tiyatro var” dedi.

10Haber’de yer alan vize kriziyle ilgili haberde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, vize müracaatları konusunda sistemli bir engelleme olduğunu belirtmiş “Bu engellemelerin yanında vizeye müracaat etmiş olan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da çok yükselmiş durumda. 2022 yılında ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15’in üzerinde iken, 2023’te bu oran yüzde 50 civarına yükseldi” demişti.

Yine Volkan Konak ve Onur Akın’a vize verilmediğinin ortaya çıkmasıyla Almanya’daki Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan, Almanya’nın tavrını eleştirmişti. 

Schengen vizesi başvurularına ret oranı yüzde 50’ye çıktıSchengen vizesi başvurularına ret oranı yüzde 50’ye çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.