Almodovar’dan Gazze’ye destek var: Ne terör ne soykırım

İspanya'da aydınlar Gazze için ateşkes talebiyle bir araya geldi. Aralarında İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın da olduğu bir grup aydın ve sanatçının yayınladığı "Ne terör ne soykırım!" başlıklı manifestoya 12 bini aşkın kişi imza attı.

Kültür Sanat 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Kültür sanat dünyası Gazze’deki katliama ses çıkarmaya devam ediyor. İspanya’da aralarında ülke sinemasının en önemli temsilcilerinden yönetmen Pedro Almodovar’ın da olduğu bir grup sanatçı ve aydın İsrail’in Gazze’de ateşi kesmesi için toplandı.

Madrid’de Reina Sofia Müzesi’nin önündeki meydanda toplanan sanatçılar “İsrail’in kendini savunma ve güvenliğini koruma hakkı var, ancak bu Gazze’de soykırımı asla haklı çıkaramaz” açıklaması yaptı.

İspanyol sanatçı ve aydınlar Madrid’deki Reina Sofia Müzesi’nin önündeki meydanda toplandı.

İspanyol yetkililer İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından ilk 29 Ekim 2023’te “Ne terörizm ne soykırım” başlığıyla yayımlanan manifestoya dünyanın dört bir yanından destek geldiğini açıklamıştı. Son verilere göre şimdiye kadar 34 ülkeden 12 binden fazla kişi manifestoyu imzaladı. Bu isimler arasında yönetmen Pedro Almodovar, sinema sanatçısı Alba Flores, Vicky Pena, Luis Tosar, Miguel Cuerdo, müzisyen Joan Manuel Serrat, Amaral, Toni Zenet, ressam Luis Gordillo, tiyatro yönetmeni Lluis Pasqual, moda tasarımcısı Javier Mariscal de var.

Eylemde Almodovar’ın mesajı da paylaşıldı. Usta yönetmen ateşkes çağrısı yaptı: “Gazze’de ateşkes için eylem yapma kültürünü kesinlikle destekliyorum. Bu soykırım savaşını bir an önce durdurmak zorundayız. Ne terör ne soykırım.”

Müzisyen Zanet ise Filistin halkının yaşadığı zulmü hatırlattı: “Filistin halkı yeryüzünden siliniyor, yok ediliyor. Biraz anlayış ve destek rica ediyorum. İlk sebep savaşı durdurmaktı, artık bu anlamsız, tamamen saçma soykırımı durdurmalıyız. Filistin devleti fikrini destekliyorum.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.