Berlin’de Altın Ayı Afrika’nın sesine gitti!

74. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı'yı Afrika'nın nasıl sömürüldüğünü anlatan 'Dahomey' adlı belgesel kazandı. Filmin yönetmeni Mati Diop ise ödülü alırken 'Filistin'in yanındayım" dedi.

Kültür Sanat 26 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Berlin'de filmiyle Altın Ayı kazanan Mati Diop "Filistin'in yanındayım" dedi.

Politik bir gerginlik vardı bu yıl Berlin Film Festivali’nde. İsrail-Filistin Savaşı ve bunun kültür dünyasında yarattığı kutuplaşma gerginliğin önemli sebepleri arasındaydı. Altın Ayı yarışı bu gergin ortamda yaşandı.

Dün akşam Lupita Nyong’o  başkanlığındaki jüri kararını açıkladı. Jüri, Fransız-Senegalli yönetmen Mati Diop’un yönettiği ‘Dahomey’i en iyi film seçti ve Altın Ayı ödülünü bu film kazandı.

‘Dahomey’ bir belgesel. Sömürgeciliğin hastalıklarını güncel bir konu etrafında anlatıyor. 1892’de Fransız sömürgeci birliklerinin Dahomey Krallığı’ndan yağmaladığı binlerce eserden 26’sının Fransa’dan Benin Cumhuriyeti’ne dönüşünü ele alıyor. Lakin belgesel geçmişe ses vermekle kalmayıp sömürgeciliğin yarattığı ve günümüzde bile hala ortada kalan enkazını da konu ettiği için jüri tarafından tercih edildi.

Mati Diop: Filistin’in yanındayım

Festivalde filmi gösterildiğinde yönetmeni Diop basın toplantısında “Yağmalanan bu malların iade edilmesi sorunu her zaman bir film yapımcısı olarak yaptığım işin merkezinde yer aldı. Yaklaşık 10 yıldır bu tür filmler üstünde çalışıyorum. Fransa tarafından geri verilen sanat eserlerinin somut anlamda iadesi üstünde -bunun gerçekte ne anlama geldiğinin tam olarak farkına varmam çok uzun sürdü. Sinemacı olmamın nedenlerinden biri bu. İnsanların bu konuları anlamasını mümkün kılmak istiyorum” demişti. Sonra eklemişti: “Fransa yüzyıllardır burayı sömürdü. Tazminatı geniş anlamda düşünmemiz gerekiyor.”

Aslında bir yanı Afrika’yla ilgili bütün bunların. Jüri başkanı Lupita Nyong’o da sömürülen toprakların çocuklarından, Kenya kökenli. Ödülün bu anlamda ‘Dahomey”e gitmesi de bunun için şaşırtıcı bulunmuyor.

Afrikanın sesini filmiyle Berlin’de duyuran yönetmen Mati Diop ödülünü almak için sahneye çıktığında son noktayı ‘Filistin’in yanındayım!” diyerek koydu.

Hong Sangsoo’ya Büyük Jüri Ödülü

Berlinale’de Büyük Jüri Ödülü ise Koreli yönetmen Hong Sangsoo’ya gitti. Sangsoo ‘A Traveller Needs’ filmiyle ödüle lâyık görüldü. 74. Berlin Film Film Festivali’nde Jüri Ödülü’nde Gümüş Ayı Bruno Dumont’un bilim-kurgu ve komediyi buluşturan ‘The Empire’ fimine gitti.

Dominikli yönetmen Nelson Carlo De Los Santos Arias festivalden En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı ile ayrıldı. Yönetmenin çektiği ‘Pepe’ adlı film Güney Amerika’da öldürülen ilk ve son su aygırının hikâyesine odaklanıyor. Sebastian Stan ‘A Different Man’ filmindeki rolüyle En İyi Oyuncu ödülünü kazanırken En İyi Yardımcı Oyuncu ödülünü ‘Small Things Like These’ ile Emily Watson aldı. Hatırlanacağı üzere Berlin Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödülleri yerine artık tek bir ödül veriliyor. Bu yardımcı oyuncu dalında da geçerli.

74. Berlin Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülü ‘Dying’ filmiyle Matthias Glasner’e gitti. Alman yapımı film baskıcı eşinin demansa yakalanmasından sonra bir anda hayatı değişen ve özgürlüğü yaşamaya başlayan bir kadının hikâyesine odaklanıyor. Festivalde Üstün Sanatsal Katkı Ödülü The Devil’s Bath filmiyle Martin Gschlacht’ın oldu.

Aslı Özge'nin 'Faruk' filmi Berlinale'de tam not aldıAslı Özge’nin ‘Faruk’ filmi Berlinale’de tam not aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.