Altın Palmiye ödüllü yönetmen Laurent Cantet hayatını kaybetti

'Sınıf' filmiyle 61. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan Fransız yönetmen Laurent Cantet 63 yaşında hayatını kaybetti. Yönetmenin bağlı olduğu ajans Cantet'in bir hastalık nedeniyle perşembe günü yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Kültür Sanat 26 Nisan 2024
Laurent Cantet

21. yüzyılda Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan ilk Fransız filminde onun imzası vardı. 2008 yılında büyük ödülü kazanan filmi ‘Sınıf / Entre les murs’ ile büyük ilgi uyandıran yönetmen Laurent Cantet hayatını kaybetti. Fransız yönetmenin bağlı olduğu ajans, ölüm haberini dünyaya duyurdu. Sinemacının ölüm nedeni tam olarak açıklanmazken “bir hastalık” kaynaklı olduğu söylendi.

Cantet ‘Sınıf’a farklı bir bakış getirmişti

21 yıllık bir bekleyişin ardından Altın Palmiye’nin düzenlendiği ülkede kalmasını sağlayan ‘Sınıf’ filminin yönetmeni Laurent Cantet, Paris’teki Institut des Hautes Études Cinématographiques’te eğitim gördü. Bir dönem televizyon kanallarında çalıştıktan sonra Fransız sinemacı ilk yönetmenlik deneyimini ‘İnsan Kaynakları / Human Resources’ ile 1999’da yaşadı. Film, bir yönetici adayının babasının fabrikasında işe başlamasını konu ediniyordu. Fransız yönetmen bu ilk sinema deneyimiyle César Ödülleri’nde En İyi Film ödülünü kazanmıştı.

Laurent Cantet’in diğer filmleri arasında ülkesi Fransa’da tartışma konusu olan ve Haiti’de cinsel turizmi konu alan ‘Heading South’ dikkat çekmişti. 2005 tarihli film, sinema dünyası kadar siyasette de yer bulmuştu. Fransız yönetmen sonrasında Carol Oates’ın iki romanını sinemaya uyarlamıştı. Farklı etnik kökenden öğrencilerin bulunduğu bir lisede öğretmenlik yapan François Marin karakterinin merkezde yer aldığı hikâyesiyle ‘Sınıf’ da bir uyarlama olarak karşımıza çıktı. François Bégaudeau’nun 2006 tarihli romanından uyarlanan film, sinema tarihinde örneğine defalarca rastladığımız başarılı öğretmen anlatısının kırdı. Bu yönüyle film, ‘Ölü Ozanlar Derneği’ gibi sinema başyapıtlarından ayrışmıştı.

Türk sinemasının büyük kaybı... 'Ben gidince Yeşilçam biter' demişti: Türker İnanoğlu gitti Yeşilçam bittiTürk sinemasının büyük kaybı… ‘Ben gidince Yeşilçam biter’ demişti: Türker İnanoğlu gitti Yeşilçam bitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.