Amadeus beşinci sezonuna AKM’den başlıyor

Geride bıraktığı dört sezon boyunca her temsili kapalı gişe sahnelenen Amadeus, bu akşam beşinci sezonunun ilk gösterisiyle seyircilerine merhaba diyor. Başta Afife Jale Ödülleri olmak üzere bugüne kadar çok sayıda ödül kazana yapım İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde perde açıyor.

Kültür Sanat 9 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Prömiyerini 11 Ocak 2020’de gerçekleştiren ancak hemen ardından pandemi yüzünden uzun süre sahnelenemeyen ‘Amadeus’, şimdi beşinci sezonuyla seyircilere merhaba diyor. Bu akşam İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) gösteriyle perdelerini açacak olan oyunun başrollerinde Selçuk Yöntem, Tansu Biçer ve dönüşümlü olarak Özlem Öçalmaz ile Dilan Çiçek Deniz yer alıyor. Peter Schaffer’in tüm dünyada büyük ilgi gören eserini sahneye yönetmen Işıl Kasapoğlu taşıyor. Eser, 21 Kasım’da da aynı mekânda izleyiciyle buluşacak.

Amadeus 115. kez sahnelenecek

Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ile Piu Entertainment’in ortak yapımı olan ‘Amadeus’, 115. gösterisiyle başlayacağı beşinci sezonuna hem AKM hem de Zorlu PSM’de devam edecek. Bugüne kadar tüm gösterileri kapalı gişe gerçekeşen oyun, İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir ve Konya gibi kentlerdeki tiyatroseverlerle de buluşmuştu. 70 kişilik dev bir oyuncu kadrosuna sahip olan eser, tiyatroseverlere oyun boyunca sık sık Mozart’ın eserlerini de dinleme imkânı sunuyor.

Amadeus’un başrollerinde Selçuk Yöntem ve Tansu Biçer’in yanı sıra dönüşümlü olarak Özlem Öçalmaz ile Dilan Çiçek deniz yer alıyor.

Puşkin’in bir hikâyesinden Peter Shaffer tarafından uyarlanan ve 1984 yılında Miloş Forman’ın beyazperdeye de taşıdığı hikâyenin doğruluğu konusunda şüpheler olsa da artık literatüre yerleşmiş bir Salieri Kompleksi gerçeği de bulunuyor. Her ne kadar Mozart’ın ölümünden sonra çocuklarının eğitimini Antonio Salieri üstlenmiş olsa da kendisine bir kıskançlık damgası yapışmış durumda. Salieri’nin üzerine yapışan bu kıskançlık iddiasının gerçeği ne kadar yansıttığı elbette ki tartışma konusu. Bu gerçek bir yana hem tiyatro metninin akıcılığı hem de başarılı oyunculuklar ‘Amadeus’u çok özel kılıyor.

Savaşa müzikle direnen Saraybosna Filarmoni Orkestrası İstanbul'a geliyorSavaşa müzikle direnen Saraybosna Filarmoni Orkestrası İstanbul’a geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.