Amerikan Film Enstitüsü seçti: En ilham verici 10 film

Amerikan Film Enstitiüsü, tüm zamanların en ilham verici 10 filmini belirledi. Listede sinema tarihinin başyapıtları yer alıyor. Steven Spielberg listede 3 filmiyle yer alırken zirvede George Bailey'in hüzünlü hikâyesi var.

Kültür Sanat 4 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Liam Neeson'ın hafızalara kazınan performansıyla 'Schindler'in Listesi' sinemanın klasikleri arasında.

Amerikan Film Enstitüsü (AFI) tarihin en ilham verici 10 filmini seçti. Sinema tarihine damga vuran yapımları inceleyen ve onları izleyiciye anlatmayı amaçlayan enstitiünün listesinde her biri artık klasikleşmiş filmler yer alıyor. Sinema tarihine damga vuran ve tartışmasız biçimde insanların hayatına damgasını vuran, hikayâsiyle ilham olan 10 filme birlikte göz atalım. İşte Amerikan Film Enstitüsü’ne göre bugüne kadar yapılmış en ilham verici 10 film.

Er Ryan olmadan asla

Steven Spielberg’ün başyapıtlarından biri olarak kabul edilen ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ Amerikan Film Enstitüsü’nün en ilham verici 10 film listesinde 10. sırada. Üstelik listedeki tek Spielberg filmi de bu değil. Film, tüm kardeşleri İkinci Dünya Savaşı’nda cephede ölen bir erin, savaş meydanından kurtarılmasını Tom Hanks’ın unutulmaz oyunculuk performansıyla izleyicilere aktarıyordu. 1998 yapımı film, aynı zamanda 20. yüzyılın en başarılı yapımları arasında gösterilmekte.

Siyah beyaz başyapıt 34. Cadde’deki Mucize

Gelelim listenin dokuzuncu sırasına. Amerikan Film Enstitüsü’ne göre sinema tarihin en ilham verici bir diğer filmi 1947 yapımı ’34. Cadde’deki Mucize’. 1948 ylında Oscar için Elia Kazan’ın ‘Centilmenlik Anlaşması’ filmiyle yarışan George Seaton imzalı yapım, o yarışı kaybetse de günümüzün en ilham verici eserlerinden biri olmayı başardı. Yılbaşı filmi denince akla gelen ilk yapımlardan biri olan ’34. Cadde’deki Mucize’de Manhattan’daki bir mağazada Noel Baba olarak işe alınan Kris Kringle adında bir adamın hikâyesi anlatılıyor.

Bir bisiklet hayali ‘Breaking Away’

Listenin sekizincei sırasında 1979 yapımı ‘Breaking Away’ filmi yer alıyor. Dennis Quaid, Dennis Christopher ve Daniel Stern gibi isimlerin rol aldığı film, hikâyesiyle o yıl En İyi Senaryo dalında Oscar kazanmıştı. Liseden mezun olan dört yakın arkadaşın, en büyük hayali bisiklet yarışına katılmak olan dostlarına yardım etmelerini anlatan film, Peter Yates’in en dikkat çekici yapımlarından biri olma özelliği de taşıyor.

Bir edebiyat klasiği de listede

Amerikan Film Enstitüsü’ne göre dünyanın en ilham verici 10 filminden biri de ‘Gazap Üzümleri’. Nobel ödüllü yazar John Steinbeck’in başyapıtından 1940 yılında sinemaya uyarlanan ‘Gazap Üzümleri’ Büyük Buhran’a dair güçlü bir anlatıya sahip. Ekonomin alt üst olduğu dönemde Amerikan taşrasında yarattığı etkileri konu edinen film bir ailenin daha iyi imkânlar elde edebilmek için California eyaletine yaptıkları göçü anlatıyor. Gazap Üzümleri’nde Henry Fonda, Jane Darwell ve John Carradine’ın olağanüstü performanslarıyla hafızalara kazınmıştı.

Bizlere ilham olan bir diğer Spielberg filmi

Listenin altıncı sırasında Steven Spielberg imzası taşıyan bir diğer film var. 1982 yapımı ‘E.T’ yayınlandığı tarihte gişe rekorları kırmıştı. Yolunu kaybetmiş bir uzaylı ve onu gizlice evine götüren Elliott adında küçük bir çocuğun dostluğunu konu alıyor. O dönemin çocuk oyuncuları Henry Thomas ve Drew Barrymore’un hafızalara kazınan performansıyla ünlü film, bir kuşağın gönlüne taht kurmayı başarmıştı.

Bay Smith’in maceraları beşinci sırada

Politik filmler kuşağının ilk akla gelen yapımlarından olan ‘Bay Smith Washington’a Gidiyor’ listenin beşinci sırasında. ABD’nin başkentindeki siyasi yolsuzluklarla mücadele etmeye ant içmiş idealist bir senatörün hikâyesini konu edinen 1939 yapımı film, Frank Capra’nın da en sevilen eserlerinden biri olma özelliği taşıyor.

Rocky olmadan asla

Listenin dördüncü sırasında bir Hollywood efsanesi olan ‘Rocky’ var. Sylvester Stallone’yi insanlığa tanıtan efsane yapım, Amerikan Film Enstitüsü’ne göre dünyanın en ilham verici yapımlarından biri. İlki 1976 yılında yayınlanan sonrasında da devam filmleri çekilen ‘Rocky’,  ağır sıklet şampiyonuyla dövüşmek üzere seçilen küçük çaplı bir boksörün hikayesini anlatır. ‘Rocky’nin dünyanın dört bir yanında elde ettiği gişe başarısı, o dönem çok sayıda benzeri filmin çekilmesine de ön ayak olur.

İkinci Dünya Savaşı klasiği de listede

Listede Steven Spielberg imzası taşıyan bir diğer film ‘Schindler’in Listesi’. Bir sinema klasiği olan 1993 yapımı film, İkinci Dünya Savaşı yıllarında yaşanmış gerçek bir hikâyeye dayanmakta. Binden fazla masum Yahudi’yi soykırımdan kurtaran Oskar Schindler’in gerçek hikâyesini Liam Neeson, Ralph Fiennes ve Ben Kingsley’in unutulmaz performanslarıyla beyaz perdeye taşıyan film Oscar’a damgasını vurarak 12 dalda aday olmuştu. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo başta olmak üzere 7 dalda Oscar kazanan yapım tarihin en ilham verici filmlerinden de biri olarak seçildi.

En dokunaklı yapımlarndan biri listede

Sinema tarihinin kuşkusuz en dokunaklı yapımlarından biri olarak kabul edilen ‘Bülbülü Öldürmek’ de Amerikan Film Enstitüsü’nün listesinde. İkinci sırada yer alan 1962 yapımı filmde efsane oyuncu Gregory Peck, Alabama eyaletinde haksız yere cinsel saldırıyla suçlanan siyahi bir adamı savunan avukat Atticus Finch’i canlandırıyor.

Zirvede şahane bir hayat

Amerikan Film Enstitüsü’nün en ilham verici 10 film listesinin zirvesinde 1946 yapımı ‘Şahane Hayat’ yer alıyor. Hayatına son vermek üzere olan iş insanı George Bailey’in hikâyesine odaklanan film, o dönem eleştirmenler tarafından görmezden gelinse de yıllar geçtikçe çok sevilen gerçek bir klasik haline geldi.

Tom Hanks ateş püskürdü: Ya özgürlüğü ve bağımsızlıklık seçersin ya da...Tom Hanks ateş püskürdü: Ya özgürlüğü ve bağımsızlıklık seçersin ya da…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.