Amerika’nın gündemindeki drag yasaklarına sahneden cevap geldi

Amerika Birleşik Devletleri'nin gündeminde drag gösterilerinin yasaklanması tartışmaları var. Konu, geçen hafta gerçekleşen bir ödül törenine de yansıdı. Country müziğe odaklanan CMT Ödülleri'nde performansları yasaklanmaya çalışılan drag sanatçılarına destek verildi.

Kültür Sanat 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Şarkıcı Kelsea Ballerini, gecede sahneye davet ettiği drag queen'lerle birlikte performans sergiledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin gündeminde drag gösterilerinin yasaklanması tartışmaları var.  Bir süredir devam eden konu,  geçen hafta gerçekleşen bir ödül törenine de yansıdı. Country müziğe odaklanan CMT Ödülleri’nde  performansları yasaklanmaya çalışılan drag sanatçılarına destek verildi.

Drag gösterilerinin ve sanatçılarının queer topluluğu için önemli bir ifade alanı olduğunu söyleyerek başlayalım söze. Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı, Kaos GL Sözlüğü’nde drag; ‘Cinsiyet ve cinsiyet ifadesine ilişkin performansların tümünü kapsayan çatı bir kavram” şeklinde tanımlanıyor. ‘Drag queen’ ise eğlence amaçlı ya da kişisel tatmin için genelde kadınlarla özdeşleştirilen kıyafetler giyen erkekler için kullanılan bir terim. Buna ek olarak, biyolojik olarak kadın olup erkek gibi giyinen ‘drag king’ler olduğu da belirtiliyor.

Yerli drag queenimiz: Huysuz Virjin

Drag performansları genellikle müzik, dans ve skeç gibi öğeleri içeriyor ve bir sahne veya kulüp ortamında gerçekleştiriliyor. Eğer şimdi arama motorunuza ‘drag queen’ yazarsanız, karşınıza ‘zenne’ kavramının açıklamasının çıktığını görebilirsiniz. Ancak zenne, kavramı tam olarak doğru karşılayan bir ifade değil. Daha iyi anlamak için Türkiye’den bir örnek vermemiz gerekirse aklımıza gelen ilk isim elbette Huysuz Virjin oluyor.

Kökleri 1970’lere dayanan drag kültürü, ötekileştirilmeye çalışılan LGBTİ+ topluluklarının hak mücadelesinin devam ettiği önemli alanlardan biri. Üstelik eğlenceli de! Sahnede özel performanslarla icra edilmesine alışkın olsak da siz de hemen bir drag performansı izlemek isterseniz,  sizi Netflix’te ekranlara gelen Emmy Ödüllü televizyon yarışması RuPaul’s Drag Race’e izlemeye alalım.

Amerika’ ın gündeminde yasaklara dönecek olursak… Cumhuriyetçi Vali Bill Lee’nin 2 Mart’ta imzaladığı, Amerika’nın Tennessee eyaletinde  kamuya açık drag performanslarını kısıtlamayı amaçlayan bir yasa Cumartesi günü yürürlüğe girecekti. Türünün ilk örneği olan yasa, kamuya ait mülklerde veya reşit olmayan kişiler tarafından izlenebilecek yerlerde “yetişkinlere yönelik kabare eğlencesi”ni yasaklamayı içeriyor. Ancak Cuma günü Tennessee’deki bir federal yargıç, eyaletin bazı drag performanslarını suç sayan yeni yasasını yürürlüğe girmesinden saatler önce geçici olarak durdurdu. Yargıç Thomas Parker, bu kararı açıklarken ifade özgürlüğüne yönelik anayasal korumalara atıfta bulundu. Ülke çapında muhafazakar aktivistler ve politikacılar, drag gösterilerinin çocukların “cinselleştirilmesine” neden olduğunu iddia ediyor. Memphis merkezli bir LGBTİ+ tiyatro grubu olan Friends of George’s, Inc. ise yasayı, anayasaya aykırı olarak nitelendirirerek dava açıyor. 

Ödül töreninde drag sanatçılarına destek

Tartışmalar ve hukuki mücadele devam ederken Sunuculuğunu Kelsea Ballerini ve Kane Brown üstlendiği CMT Ödüllerinde (Country Music Television) yasaklara tepki geldi. 2010’da yayınlanan ‘Tik Tok’ adlı single’ı ile dünya çapında ün kazanan şarkıcı ve söz yazarı  Kelsea Ballerini, gecede sahneye davet ettiği drag queen’lerle birlikte performans sergiledi. Ballerini drag queen’lere destek göstererek  ‘If You Go Down /I’m Goin’ Down, Too’ adlı şarkısının performansı için sahneye çıktı ve dört drag queen’i sahneye davet etti.

‘Die Young’, ‘Praying’, ‘Woman’ ve ‘Raising Hell’ gibi birçok hit şarkıyla  bilinen şarkıcı aynı zamanda bir aktivist. Şarkıcı, LGBTİ+ hakları başta olmak üzere doğa ve hayvan hakları mücadelesinde de yer alıyor.

Tetris film oldu ve eski dost yeniden hatırlandıTetris film oldu ve eski dost yeniden hatırlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.