Anadolu’dan tarih fışkırıyor! İzmir’de 8 bin yıllık kadın heykeli bulundu

Anadolu'nun dört bir yanından yeni buluntu haberleri gelmeye devam ediyor. Bu seferki keşif İzmir'den. Ulucak Höyüğü'ndeki kazılarda kilden bir kadın heykelciği bulundu. Heykelin yaşı 8 bin.

Kültür Sanat 16 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki binlerce yıllık tarihiyle Ulucak Höyüğü, arkeologların önemli araştırma alanlarından biri. Bölgede sürdürülen arkeolojik kazılarda yeni buluntulara ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin desteğiyle kentin en eski yerleşim noktasındaki kazılarda kilden yapılmış bir kadın heykelciği bulundu. Heykelcik 8 bin yaşında.

İzmir’deki en eski yerleşim Ulucak Höyük

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Özlem Çevik’in 2009’da kazı başkanlığını devraldığı höyükte 8 bin 850 yıl öncesine kadar uzanan insan izlerine rastlandı.

İzmir’in ilk köy yerleşimlerinden birinin Ulucak Höyüğü olduğunu belirten Prof. Dr. Özlem Çevik, “Ulucak, Batı Anadolu’nun da en erken çiftçi köy yerleşimlerinden birini temsil ediyor. Neolitikleşme sürecini anlamamız için önemli. Höyükteki ilk yerleşim günümüzden 8 bin 850 yıl öncesine gidiyor. 1150 yıl boyunca kesintisiz olarak yani 45 beş kuşak boyunca Ulucak Höyük’te o neolitik iskanın devam ettiğini görüyoruz. Höyükte bu yılki kazılar sürüyor. Şimdilik elimize geçen en önemli buluntulardan biri bir kadın figürü oldu. Genellikle biz Ulucak’ta, kol, bacak, baş gibi figürlerin parçalarını buluyoruz. Bu sene son olarak bulduğumuz bu heykelcik, şimdiye kadar tüm olarak bulunan geçen 6’ncı figür oldu” dedi.

Ayrıcalıklı bir kadın figürü

Tasvir edilen kadın heykelciğinin topluluk içinde ayrıcalıklı bir konumu olduğunu öngörülebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Çevik, “Burada yaşayan, topluluk içerisinde hikayeleri anlatan kişiyi temsil edebilir. Kilden yapılmış. 8-10 santim boyutlarında. Bir ele sığabilecek şekilde. Evlerin içine, fırınların yanına, kapı eşiklerinin altındaki çukurlara gömülmüş olarak ya da öğütme taşları ile ilişkili olarak ya da bir kabın içinde çakmak taşları ile ilişkili olarak buluyoruz. Bir niyeti, eylemi, isteği yerine getirmek için kullanılmış ritüel nesneleri olabilir” dedi.

Malatya'da 6400 yıllık fırın bulunduMalatya’da 6400 yıllık fırın bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.