Anneler Günü’nde yazarlara sorduk: Annenizden ne öğrendiniz?

Ahmet Ümit çalışkan olmayı, Nazlı Eray dış görünüşe önem vermemeyi, Seray Şahiner sevdiği insanı gülümsetmeyi, Oylum Yılmaz bildiği her şeyi, Duygu Terim göz göz pirinç pilavı yapmayı annelerinden öğrenmiş...

Kültür Sanat 12 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Bugün anneler günü. Kimimiz için heyecanla beklenen, kimimiz için farklı nedenlerle iç acıtan bir gün. Herkesin annesiyle ilişkisi farklı. Kimimiz kendini şanslı hissediyor kimimizin öfkeleri, keşkeleri, acabaları bugün başına daha çok üşüşüyor. Fakat ne olursa olsun ortak bir noktamız var. Kişiliklerimiz, hayata bakışımız  ve belli başları huylarımız annelerimizin değerlerine göre -kimi zaman da onlara karşı oluştu. Annesinden herhangi bir şekilde etkilenmediğini söyleyen biriyle karşılaşmak mümkün mü?

Bilirsiniz anneler iyi tavsiyeleriyle ünlüdür. Hatta ilk duyduğumuz da kabul etmeyebiliriz ama hayat bir noktada “Annem demişti ve sanırım haklıydı” dedirtir. Anneler kimi zaman bir sözleriyle kimi zaman hiç fark etmedikleri bir davranışlarıyla bazen de verdikleri veya esirgedikleriyle hayat dersi verebilir.

Biz de yazdıklarıyla kimi zaman anne-çocuk ilişkisini sorgulatan kimi zaman anneyi merkeze alan ya da anlamaya çalışan yazarlara sorduk: “Bu hayatta annenizden ne öğrendiniz?” Hediye son güne bırakılmaz, büyük acemiliktir, ama “Hadi bize hediye kitap konusunda destek verin” sorusuna da cevap bulacaksınız.

Anneler ve annişkolar; bugün sizin gününüz. Kutsanmadığınız, “görevlerinizin” üzerinize yapışmadığı ama emeklerinizin de sevginizin de kıymetinin bilindiği bir gün olsun.

Seray Şahiner ve annesi Gülsen Kos.

Seray Şahiner: ‘Seviyorsan emek harcar güldürürsün’

“Birini sevmek, onun gülmesi için emek harcamak demektir. Annemden öğrendiğim en önemli şey bu. Bir de likör yapmayı öğretti. O da Samatya’daki komşularından öğrenmiş. Likör ikimizin de büyüdüğü Samatya’yla bağlarımızı korumamızın sembolü gibi. Bir de iyi yapılmış likör de bir gülümseme yaratır elbet…

🎁Bu anneler gününde bir anneye hangi kitabı hediye etmek istersiniz?

📚Annemle yıllardır birbirimize Derya Bengi kitapları hediye ediyoruz. Derya Bengi’nin hayatı, müzik, sokağın ruhu, tarih ve muhabbetle ele alışı bize iyi geliyor. Yine aynı yoldan giderek bir kitap seçeyim: ‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası 3 (1980-2023) – ‘Yollar Bize Memleket’ Derya Bengi, Erdir Zat, YKY.

Ahmet Ümit ve annesi Fatma Ümit.

Ahmet Ümit: ‘Çalışkanlığı annemden öğrendim’

“Annemden öğrendiğim en temel öğrendiğim şey çalışmak. Annem terziydi. İnanılmaz çalışkan bir kadındı. Sabah kalkar Singer marka dikiş makinesinin önüne otururdu, hep çalışırdı. Annem çalışkan olmayı gayretli olmak diye tanımlardı. Ben çalışmayı ondan öğrendim. Beni herkes üretken bir yazar olarak tanımlıyor. 25 kitap 26.sı yolda… Bunun nedeni annemde. Bir roman bitmeden diğerini düşünmeyi başlamak, o roman için gerekli hazırlıkları yapmak, üşenmemek… Sadece yazarken değil ev işlerinde de hayatta gayretli olmayı çalışkan olmayı annemden öğrendim.”

🎁Bu anneler gününde bir anneye hangi kitabı hediye etmek istersiniz?

📚’Anna Karanina’, Tolstoy.

Nazlı Eray ve annesi Şermin Hanım.

Nazlı Eray: ‘Güzellik ve dış görünüşe önem vermeden mutlu olmayı annem öğretti’

Annem çok güzel bir kadındı. Dillere destan bir güzelliği vardı. Farkında değildi bu güzelliğinin. Daha doğrusu farkındaydı, ama bunu önemsemedi, kibirlenmedi. Ondan bazı şeylerin farkında olmadan da mutlu olunabileceğini öğrendim. Annem bana güzellik, dış görünüş gibi şeylerin hiç önemi olmadığını hayat çizgisinin başka bir şey olduğunu öğretti.”

🎁Bu anneler gününde bir anneye hangi kitabı hediye etmek istersiniz?

📚Françoise Sagan’ın ‘Merhaba Hüzün’ kitabını hediye etmek isterdim.

Oylum Yılmaz ve annesi Berrin Acanerler.

Oylum Yılmaz: ‘Bildiğim her şeyi annemden öğrendim. Renklilerle beyazları ayırmayı bile’

“Hayatta bildiğim her şeyi annemden öğrendim ben. En güzelleri: Solculuk, kadın mücadelesi, anarşistlik, dostluk, dayanışma, el alem ne der demeden hayatını yaşama cüreti, üretme coşkusu, düştüğün yerden kalkıp devam etme gücü. Tabii bir de harika pilav yapmayı, renklilerle beyazları ayırmayı, temizliğe girişmeden önce oturup bir sigara yakmayı…”

🎁Bu anneler gününde bir anneye hangi kitabı hediye etmek istersiniz?

“Eğer annem gibi baş eğmez bir ruha sahipseniz ve mücadeleden vazgeçmeye niyetiniz yoksa, evi yakıp sokaklara düşmeyi tercih eden bir kahramanın hikayesini anlatan Marilynne Robinson’un Evlerden Uzak’ı benden size hediye. Davamız kadın özgürleşmesidir diyorsanız Sevgi Soysal’dan Yürümek’i, her şeyi berbat ettiğinizi anladığınız o an aklınıza gelen ilk şey bir sigara yakmak oluyorsa Mariana Enriquez’den Yangında Kaybettiklerimiz’i de ekliyorum listeye. Anne olmasanız da olur. Anneler günü kutlu olsun!”

Duygu Terim ve annesi Neslihan Terim.

Duygu Terim: ‘Pirinç pilavının nasıl göz göz pişirileceğini öğrendim’

“Annemden başkalarını incitmemek için kendimizi bilerek incitebileceğimizi, anneliğin doğum anında uhrevi bir biçimde aşçılık, temizlik görevliliği, doktorluk, kum torbalığı ile beraber bir paket program halinde gelmediğini, en önemlisini sona sakladım, pirinç pilavının nasıl göz göz pişirileceğini öğrendim.”

🎁Bu anneler gününde bir anneye hangi kitabı hediye etmek istersiniz?

📚Kendilerine nasıl anne olacaklarını öğütleyen kitaplar dışında canları ne istiyorsa onu okusunlar.

Anneler günü kutlu olsun: Roman ve öykülerle... Anne, anne, anneciğim!Anneler günü kutlu olsun: Roman ve öykülerle… Anne, anne, anneciğim!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.