Kaz babam kaz: Tralleis böyle gün yüzüne çıkarılacak!

Aydın'ın Efeler ilçesindeki Tralleis antik kentinde kazı çalışmaları başladığı için düzenlenen törende çekildi bu fotoğraf. Arkeolojik keşiflere susamışçasına herkes istekli. Eline kazmayı alan saldırıyor toprağa!

Kültür Sanat 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Haberdeki fotoğraf Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Tralleis antik kentinde bu yıl arkeolojik kazıların başlaması nedeniyle düzenlenen törende çekildi. Törene Aydın Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Ömer Özmen ve Seda Sarıbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demir, AK Parti MKYK Üyesi Umut Tuncer, AK Parti İl Başkanı Gökhan Ökten ve kurum müdürleri katıldı. Törenden sonra da herkes eline kazmayı alıp hevesle kazıya başladı. Temel atma törenini andıran bu fotoğrafı, bilim insanıyla, valisiyle, milletvekiliyle, siyasileriyle arkeolojik çalışmalara hevesli bir toplumun aşırı sevincine veriyoruz! Çünkü arkeolojik kazıların böyle yapılmadığını tüm Türkiye biliyor!

Tralleis önemli bir antik kent. Yıllardır burada kazı çalışmaları devam ediyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent de kazıların 1996 yılında ADÜ tarafından başlatıldığını, 2017-2021’de ise Atatürk Üniversitesince sürdürüldüğünü anımsattı. Bu yıl tekrar ADÜ bünyesinde kazılar devam edecek. Kent “Tralleis Antik Kenti yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu eşsiz mirası gün ışığına çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu önemli çalışmanın hem bilim dünyasına hem de ülkemizin kültürel zenginliğine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” diyor.

Gece müzeciliği Tralleis’te de olacak

Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez ise Tralleis’i bir an önce ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini söylüyor: “Özellikle son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından sunulan ve büyük bir beğeni toplayan ören yerlerinde gece müzecilik projesini inşallah Tralleis Antik Kenti’nde de gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

Tralleis Antik Kenti’nin yaklaşık 3 bin yıl önce Trakyalılar ve Argoslular tarafından kurulduğu biliniyor. Antik kent tarihte ilk notalı müziğin yazıldığı yer olarak da öne çıkıyor.

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyorYamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.