Apple’dan sinemaya 1 milyar dolarlık yatırım

Dünyanın en değerli şirketi konumundaki Apple, film endüstrisinde de söz sahibi olmak istiyor. Bu uğurda bir milyar dolarlık bir bütçe ayırmaya hazırlanan Apple, sektörün devleriyle ortaklık peşinde.

Kültür Sanat 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Apple TV+'ın 40 milyona yakın abonesi olduğu tahmin ediliyor.

Amerikan film endüstrisi, yaklaşık üç milyon kişiyi istihdam eden ve 186 milyar dolarlık toplam büyüklüğe sahip bir bacasız sanayi. Küresel çaptaki kültürel etkilerini de göz önünde bulundurduğumuzda etki gücü katlanarak artıyor.

Warner Bros, Disney ve MGM gibi geçmişten bu yana süre gelen büyük şirketlerin yanı sıra son dönemde Netflix ve Amazon gibi yeni oyuncular film dünyasında hem çeşitliliği arttırdı hem de rekabeti daha kızıştırdı. Bu rekabette daha fazla yer almak isteyen bir isim daha var: Teknoloji devi Apple.

Bloomberg’de yer alan yeni bir rapora göre Apple sinema salonlarında da gösterebileceği orijinal filmlere bir milyar dolar tutarında bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Apple, bu yıl ve gelecekte vizyona girecek bazı filmler için diğer stüdyolarla ortaklık kurma konusunda görüşme halinde. 2 trilyon 530 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan teknoloji devi Apple’ın, yapım stüdyolarına bir de cazip vaadi bulunuyor. Bloomberg’ün haberine göre Apple, yapımcılığını üstleneceği filmlerin bir ay süreyle binlerce sinema salonundaki gösterimini sağlayacak.

Martin Scorsese ve Ridley Scott’ın peşinde

Apple’ın birlikte iş yapma konusunda en istekli davrandığı şirket Paramount. Sinema devi önümüzdeki süreçte Martin Scorsese’nin ‘Killers of the Flower Moon’ ve Ridley Scott’ın başrolünde Joaquin Phoenix’in yer aldığı ‘Napoleon’ gibi iddialı yapımları beyazperdeye taşımaya hazırlanıyor. Paramount tarafından gelen haberler ise böyle bir ortaklığı düşünmedikleri yönünde.

Önceki yıllarda da yapımcılığa el atan Apple, Sundance’ın ödüllü yapımı ‘CODA’nın haklarını 25 milyon dolara satın almıştı. Fakat yapım, gişede beklentilerin çok uzağında bir gelir elde edebilmişti. Tıpkı Amazon gibi bir dijital platforma da sahip olan Apple’ın abone sayısı tam olarak bilinmiyor. Yaklaşık 40 milyon abonesi olduğu tahmin edilen Apple+ şu sıralar Premier League’in ABD yayın haklarını almak istiyor. Premier League’in yayın hakları şu anda Amazon’un elinde.

Yeni ‘Vertigo’ geliyor. Sizce başrolde kim olmalı?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.