Arter’de çağdaş seçki: Yeni ve En Yeni Müzik Festivali başlıyor

Arter 22-25 Şubat 2024'te Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin beşinci edisyonunu izleyicilerle buluşturuyor. Matthias Osterwold’un sanat yönetmenliğinde düzenlenen festivalin konserleri Karbon'da.

Kültür Sanat 21 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Arter beşinci kez Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. 22-25 Şubat 2024’taki dört günlük festival müze bünyesindeki Karbon’da müzikseverlerle buluşuyor. Klasik müzik formunun çağdaş üretimlerine odaklanan festivalin direktörü Matthias Osterwold. Deneysel müzik ve kavramsal sanat dünyasının önde gelen figürlerinden olan Matthias Osterwold, Klangspuren Schwaz Tirol, MaerzMusik-Berliner Festspiele, Ruhrtriennale gibi köklü festival ve bienallerin sanat yönetmenliğini ve müzik küratörlüğünü üstlendi. Gelelim festival programına.

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali 22 Şubat Perşembe, Onur Türkmen’in bestesi ‘Bizans’a Seyrederken’ üzerine kurgulanan ayinsel bir dramayla başlıyor. İrlandalı şair William Butler Yeats’in gerçekçi satırlarıyla Ahmet Haşim’in sembolizmini, zamana bağlı olmayan bir modernizm ile kıtaların kesişme noktasında, İstanbul’da buluşturan eser şef Orhun Orhon yönetimindeki Gedik Filarmoni Orkestrası tarafından icra edilecek.

Festival kapsamında ABD’li ses sanatçısı ve besteci Nicolas Collins 23 Şubat Cuma günü başlayıp 24 Şubat Cumartesi ve 25 Şubat Pazar günleri devam edecek olan ‘Donanım Hack’leme Atölyesi’ ile Arter’de. Mizahi çizimler ve müzikal minyatürlerle absürd performanslar tasarlayan Norveçli besteci Øyvind Torvund’un ‘Gelecek Operalar için Planlar [Plans for Future Operas]’ adlı eserinin Türkiye prömiyeri 23 Şubat Cuma akşamı Sevgi Gönül Oditoryumu’nda. İngiliz soprano Juliet Fraser ile piyano ve klavyede Mark Knoop’un icra edeceği eser, görsel boyutuyla da etkileyici bir deneyim sunacak.

Cevdet Erek festival kapsamında Arter’de

Akşamın devamında Japon elektronik müzik sanatçısı Mieko Suzuki ve Avusturyalı video sanatçısı Claudia Rohrmoser’in görsel-işitsel kolajı ‘Kırık Plak [Broken Vinyl]’ Karbon’da katılımcılarla buluşacak. İkili parçalanmış, yeniden birleştirilmiş ve hazırlanmış plakları girift bir ses ve görüntü evreni içinde dijital olarak bir araya getirecek. Performans Mieko Suzuki’nin Hybrid DJ Set performansıyla devam edecek.

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali kapsamında 24 Şubat Cumartesi akşamı görsel sanatçı ve müzisyen Cevdet Erek 2017 yılında Subtext Recordings  etiketiyle yayınladığı ve sahneye taşıdığı davul projesinin yeni adımı olan Davul, ‘Adım 3’ başlıklı performansı Karbon’da icra edecek. 2020 yılında Arter’de gerçekleştirdiği Bergama Stereotip başlıklı kişisel sergisi ve ilişkili performanslardan parçaları da içeren ritim, mekân ve işitsel unsurlar üzerinden kurguladığı konserde sanatçıya ses miksajı ve davulda Gökhan Deneç eşlik edecek.

Festivalin 2020 yılındaki ilk edisyonunda ‘A Trio’ ile yer alan Raed Yassin ‘Hayalet Orkestra [Phantom Orchestra]’ adlı performansında pandemi sürecinde doğaçlama üzerine çalışan müzisyenlerce kaydedilen 42 soloyu 12 pikap aracılığıyla sahne üzerinde eşzamanlı olarak bir araya getiriyor. Festivalin son gününde çağdaş müziğin en üretken topluluklarından Hezarfen Ensemble Türkiyeli yeni nesil bestecilerin eserlerini son derece farklı ve zıt bir bakış açısıyla sunacak. Didem Coşkunseven, Artun Çekem, Onur Dülger, Zeynep Toraman, Fulya Uçanok ve Arda Yurdusev’in bestelerinin prömiyerleri 25 Şubat Pazar akşamı Sevgi Gönül Oditoryumu’nda kapsamlı bir enstrümantasyonla icra edilecek.

Müzik Radarı'nda bu hafta: Kargo'ya saygı serisi, Jennifer Lopez ve Kanye West yenileriMüzik Radarı’nda bu hafta: Kargo’ya saygı serisi, Jennifer Lopez ve Kanye West yenileri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.