İstanbul’daki kentsel dönüşüm sancıları Berlin Film Festivali’nde

Aslı Özge’nin yeni filmi ‘Faruk’, Berlin Film Festivali’ne seçildi. 15 Şubat başlayacak festivalde 'Faruk', Panorama Bölümü’nde gösterilecek. Filmde İstanbul'daki kentsel dönüşümün sancıları 90 yaşındaki Faruk Amca'nın hikayesi üzerinden anlatılıyor.

Kültür Sanat 16 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödüller kazanan yönetmen Aslı Özge’nin yeni uzun metrajlı filmi ‘Faruk’, 74. Berlin Film Festivali’nin Panorama Bölümü’ne kabul edildi. Yönetmenin Almanya’da çektiği bir önceki filmi ‘Kara Kutu’, Münih Film Festivali’nde Yeni Alman Sineması Bölümü’nün açılış filmi olurken, ekim ayında düzenlenen Roma Film Festivali‘nden de En İyi Senaryo Ödülü kazanmıştı. Filmin Berlin’deki dünya prömiyerinin ardından 2024’te Türkiye’de sinemaseverlerle buluşması planlanıyor.

Aslı Özge’den bir kentsel dönüşüm hikâyesi

Beşinci filmi ‘Faruk’ ile ilk filmi ‘Köprüdekiler’in izinden giden Aslı Özge, gerçeklik ile kurgu arasındaki çizginin izini sürüyor. Filmde, 90 yaşlarındaki Faruk’un yaşadığı apartman kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacaktır. Kızı bu yıkım üzerine bir film yapmaya karar verince Faruk filmin ana karakteri haline gelir. Faruk yıkım sürecini geciktirmek umuduyla bina yönetimi toplantılarına katılırken, gerçeklik ve kurgu yavaş yavaş iç içe geçer ve ikisi arasındaki çizgi bulanıklaşmaya başlar. Filmin oyuncu kadrosunda Faruk Özge, Derya Erkenci, Gönül Gezer, Alibey Güner, Nurdan Çakmak, Begüm Güzeldoğu ve Semih Arslanoğlu yer alıyor.

Aslı Özge’nin gerçek mekânlarda çekilen, gerçek karakterlerden ve olaylardan esinlenen yeni filmi, sadece kentsel dönüşümün etkilerini değil, aynı zamanda bir baba-kız ilişkisinin karmaşıklıklarını da göstererek, İstanbul kalabalığının içinde ayakta kalmaya çalışan yaşlı bir adamın hayatına sinema perdesine taşıyor. Türkiye-Almanya-Fransa ortak yapımı olan filmin yapımcılığını FC Istanbul, EEE Films,Parallel 45 ve The Post Republic üstleniyor.  Filmin görüntü yönetmenliğini ise Emre Erkmen yapıyor.

Fragmanlı Vizyon Raporu: Zeki Demirkubuz ile 'Hayat'ın içindenFragmanlı Vizyon Raporu: Zeki Demirkubuz ile ‘Hayat’ın içinden

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.