Assange hapishanede ölürse Picasso, Rembrandt ve Warhol başyapıtları yok olacak

WikiLeaks’ınn kurucusu Julian Assange hapishanede ölürse dünyanın en değerli sanat eserlerinden bazıları yok olacak. Ve bu bir tehdit değil... Rus sanatçı Andrei Molodkin kasasındaki Picasso, Rembrandt ve Warhol'un başyapıtlarını yok edecek.

Kültür Sanat 18 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

WikiLeaks’ınn kurucusu ve yayıncısı Julian Assange hapishanede ölürse dünyanın en değerli sanat eserlerinden bazıları yok olacak.

Assange, Afganistan ve Irak savaşlarıyla ilgili sızdırılan yüzbinlerce belgeyi yayınladığı için ulusal bilgileri ifşa etmek suçuyla ABD yetkilileri tarafından aranıyor. Kendisi suçlamaları kabul etmiyor ancak yaklaşık beş yıldır Londra’daki Belmarsh hapishanesinde tutuklu.

Andrei Molodkin’in kurduğu düzenek. Fotoğraf: Andrei Molodkin, Sky News.

İki olay arasındaki bağlantı kurmak başta zor gelebilir, ancak Andrei Molodkin adlı bir Nus sanatçı Assange’ın hapishanede ölmesi halinde kasasında tuttuğu Pablo Picasso, Rembrandt ve Andy Warhol gibi isimlere ait eserleri asitle yok edeceğini söyledi. Sanatçının kasasında 45 milyon dolardan fazla değere sahip olduğunu tahmin ettiği 16 sanat eseri var. Sanatçı bunları “çok tahrip edici” maddeler içeren 29 tonluk bir kasada koruduğunu iddia ediyor. Sanatçı, kasayı Fransa’nın güneyindeki stüdyosunda tutuyor.

‘Ölü Adamın Değişimi’

Molodkin bu kasada bir düzenek kurmuş. İsimlerini tam olarak açıklamadığı eserleri tuttuğu kasanın bir bölümünde asit tozu, bir bölümünde ise bu tozu aktive edecek kimyasal dolu iki varil yer alıyor. Her iki madde de bir düzenekte tutuluyor. Olası bir aktivasyon halinde eserler birkaç saniye içinde yok olacak. Sanatçı bu projesine bir de isim vermiş: ‘Ölü Adamın Değişimi.’

Sanatçı Molodkin Guardian’a verdiği demeçte “Sanatı yok etmeye çalışmıyorum. Tüm bunları yapmak zorunda kalacağıma inanmıyorum” dedi. Ayrıca projenin herhangi bir heykel veya portre gibi ortak bir sanat eseri olduğuna inanıyor ve tüm bunları aktivizm için yapmadığını anlatıyor. Sanatçının amacı “insanların hayatını yok etmenin sanatı yok etmekle aynı şey olduğu” konusunda bir tartışmayı ateşlemekmiş.

Andrei Molodkin

Andrei Molodkin.

Molodkin Sky News’e ise bu çalışmayı yapma motivasyonunu şu sözlerle anlattı: “Julian Assange hapiste olduğundan beri ifade özgürlüğü, bilgi edinme özgürlüğü giderek daha fazla bastırılmaya başladı. Şu anda bu duyguyu çok güçlü bir şekilde hissediyorum.”

Assange Casusluk Yasası kapsamında suçlamalarla karşı karşıya. ABD uzun süredir iadesini talep ediyor. İade konusunda son itirazının sonucunu bekleyen Julian Assange’ın eşi Stella da projeyi destekleniyor. Stella Assange New Yorker’a şunları söyledi: [Molodkin’in projesi koruyucu bir adım gibi… Bir tür insan kalkanı, ama sanat biçiminde. Bir sanat kalkanı.”

Muzdan sonra dövmeli deri de sanat olduMuzdan sonra dövmeli deri de sanat oldu

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler