Atatürk’ün daha önce bilinmeyen fotoğrafı açık artırmaya çıkıyor

Mustafa Kemal Atatürk'ün Birinci Dünya Savaşı sırasında Mardin'de çekilen bir fotoğrafı ortaya çıktı. Varlığı daha önce pek bilinmeyen fotoğraf, Hicri 1333, milâdi 1917 yılına ait. Arkasına daha sonra Latin harfleriyle "Harbi Umumi’de Mardin’de İzzet Paşa ile" notu düşülen fotoğraf açık artırmada.

Kültür Sanat 17 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Mustafa Kemal Atatürk’ün yaveri Salih Bozok’un oğlu Cemil Bozok’un kişisel koleksiyonunda yer alan bir fotoğraf gün yüzüne çıktı. Bugüne kadar varlığı pek bilinmeyen Birinci Dünya Savaşı dönemine ait fotoğrafta Mustafa Kemal Paşa Mardin’de. Hicri 1333 yani milâdi takvime göre ise 1917 yılına tekabül eden bu özel fotoğraf, sosyal medyada da ilgi odağı oldu.

Fotoğraf, Atatürk Halep’e gitmeden önce çekilmiş

Bir müzayede evi tarafından satışa çıkarılan fotoğrafın arkasına Latin harfleriyle “Harbi Umumi’de Mardin’de İzzet Paşa ile” diye not düşülmüş. Bu da fotoğrafın Harf Devrimi’nin yapıldığı 1928 yılından sonra imzalanmış olma ihtimalini güçlendiriyor. Fotoğrafta yer alan diğer bir notta ise bu karenin Mustafa Kemal Atatürk’ün Halep’e doğru yola çıkmadan önce çekildiği anlaşılıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının çekildiği yer ise Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi’nde bir karagah olarka kullanılan İskender Atamyan Konağı. Konak, geçmiş yıllarda Mardin Valiliği tarafından önündeki beton yapılar yıkılıp restore edilmişti. Bölgenin karakteristiğini yansıtan tarihi yapı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi’nde pek çok önemli kararın alındığı yer olarak da biliniyor.

Atatürk'ün mirasıydı: Cumhuriyet'in 100. yılında Alaca Höyük buluntuları ilk defa bir aradaAtatürk’ün mirasıydı: Cumhuriyet’in 100. yılında Alaca Höyük buluntuları ilk defa bir arada

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.