Disney+ yetkilileri ‘Atatürk’ yapımı için TBMM’ye çağırıldı

Disney+ yetkilileri TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na davet edildi. Davetin sebebi platformun yayınlamaktan vazgeçtiği 'Atatürk' dizisi. Komisyon üyeleri 9 Kasım'da platformun yöneticilerini dinleyecek. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, " Özür dilemelerini bekliyoruz" dedi.

Kültür Sanat 14 Ekim 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, Disney+ yetkililerini 9 Kasım’da meclise davet etti. ‘Atatürk’ dizisini yayınlamama kararı alan dijital platformun yetkilileri komisyon tarafından mecliste dinlenecek. Davetin 10 Kasım öncesi gelmesi dikkat çekti. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman yaptığı açıklamada platform yetkililerinin Mustafa Kemal Atatürk’ün 85. ölüm yıl dönümünden bir gün önce komisyona gelmesinin anlamlı olacağını belirtti.

Disney+ yetkilileri Ankara’ya gidecek

Dijital Mecralar Komisyonu, platform yetkililerini davet etme kararı aldığı oturumunda Disney+ platformunun kararı görüşüldü. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, platformun yaptığının ‘açık bir sansür hak ve hürriyetlerin ihlali olduğunu’ dile getirerek, “Türkiye’nin kurucu liderine yapılan içerik ne olursa olsun, siz kimsiniz ki iptal ediyorsunuz. Ermeni diasporasının baskısı mı var, ABD’deki grupların baskısı mı, içerikle ilgili mi bir şey var bunları bilmiyoruz. Bunu da gelip kendileri anlatmak istiyor. O yüzden kendilerini dinlemeliyiz” dedi.

Hüseyin Yayman, dijital platformun neden böyle bir karar aldığının kendilerine sorulması gerektiğini vurgulayıp “Dizinin platformda değil de televizyonda yayınlanması doğrultusunda bir karar alındı. Bunu da doğru bulmuyorum. Disney+ yetkililerinin bu konuda Türk milletinden özür dilemesini bekliyoruz. Alınan kararın sebebini kendilerinden dinlemek istiyoruz. Onun için dijital platform temsilcilerini komisyona davet etmenin çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Konu hakkında RTÜK’ten de görüş alacağız” dedi.

Türkiye'nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleriTürkiye’nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.