Z Kuşağı ekranlarda seks sahneleri görmek istemiyor

Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) tarafından her yıl tekrarlanan bir araştırmaya göre Z Kuşağı'nın neredeyse yarısı ekranlarda daha az seks sahnesi görmek istiyor. Yıllık rapora göre 10-24 yaş arası izleyiciler platonik bağları konu alan dizi ve filmleri izlemek istiyor.

Kültür Sanat 27 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Blu TV'de yayınlanan 'Euphoria', seks sahneleriyle son dönemin en konuşulan yapılarından biri.

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki (UCLA) Center for Scholars and Storytellers (CSS) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre Z Kuşağı’nın izleme alışkanlıkları ve tercihleri ortaya çıktı. 10-24 yaş aralığını kapsayan bu jenerasyon daha az seks ve daha fazla arkadaşlık içeren film ve diziler izlemeyi tercih ediyor. Merkezin yıllık Teens & Screens raporuna göre, günümüz gençleri ‘Euphoria’ ve ‘The Idol’ gibi dizilerinde görülen seks ve travmadan daha azını talep ediyor. Gençler “kendilerininki gibi hayatları” yansıtan hikâyeleri, yani diğer bir deyişle daha fazla platonik ilişkilere odaklanılmasını istiyor.

Z Kuşağı’na göre sekse gerek yok

10-24 yaş arası 1.500 ergenle yaptığı ankete göre 13-24 yaş arası ergenlerin yüzde %51,6’sı romantik ilişkilerden ziyade arkadaşlık ve platonik ilişkilere odaklanan içerikler görmek istiyor. Gençlerin yüzde %47,6’sı çoğu dizi ve filmde olay örgüsü için sekse ihtiyaç olmadığını söylerken, yüzde %44,3’ü medyada romantizmin aşırı kullanıldığını düşüncesinde. Yaklaşık yüzde %39’u ise ekranda daha fazla romantik olmayan veya aseksüel karakter görmek istiyor.

CSS’nin kurucusu ve direktörü ve araştırmanın ortak yazarı Yalda T Uhls IndieWire’a yaptığı açıklamada, “Gençlerin bir yalnızlık sarmalından muzdarip olduğunu ve tükettikleri şeylere dair bir anlamlandırma arayışında olduklarını biliyoruz. Bazı hikâye anlatıcıları seks ve romantizmi karakterler arasında bağ kurmanın kestirme yolu olarak kullansa da Z Kuşağı bununla yetinmek istemiyor” dedi.

The Rolling Stones klibinde tanıdık bir yüz: Sydney SweeneyThe Rolling Stones klibinde tanıdık bir yüz: Sydney Sweeney

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.