Bir büyük şarkıcı aramızdan ayrıldı: Ay’a ve dahi uzaya selam söyle Tony Bennett

Tony Bennett, 96 yaşında aramızdan ayrıldı. 'Fly Me to the Moon' 'I've Got You Under My Skin', 'Body and Soul' gibi şarkılarla hatırlanan müzisyenin ölüm haberi dün duyuruldu. 80 yıllık müzik kariyeri boyunca sayısız düete imza atan Bennett en son 2012'de İstanbul'da konser vermişti.

Kültür Sanat 22 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Tony Bennett kariyeri boyunca 61 albüm kaydetti.

‘Fly Me to the Moon’ şarkısı için rahatlıkla 20. yüzyılın en büyük şarkılarındna demek mümkün ve bu çağdaş klasik artık öksüz. Şarkıyla özdeşleşen efsane müzisyen Tony Bennett 96 yaşında aramızdan ayrıldı. Dile kolay geride tam 80 yıllık bir müzikal miras bıraktı. The New York Times sanatçının ölüm haberini manşetten duyururken şu soruyu sordu: Ondan daha sempatik bir pop figürü var mıdır? Amerika özelinde bu sorunun cevabı elbette “yoktur”. 96 yaşında hayata veda eden efsane müzisyenin ölüm haberi ise dün akşam üzeri resmi sosyal medya hesabından “O bugün aramızdan ayrıldı ama sayesinde şarkıların sonsuza dek kalbimizde kalacak” notuyla paylaşıldı. 3 Ağustos 1926 New York’ta dünyaya gelen yıldızın ailesinin kökleri İtalya’nın güneyindeki Calabria bölgesine dayanıyor.

Tony Bennett seksen yıllık kariyere sayısız düet sığdırdı

Doksanlı yaşlarında dahi sahneden kopmayan ve her daim yeni isimlerle sahneyi paylaşmayı çok seven Tony Bennett, son yıllarda özellike Lady Gaga ile sık sık birlikte konser verip ortak projelere imza atıyordu. Sanatçının sahneyi paylaştığı tek isim elbette Lady Gaga değildi. Müzik kariyeri boyunca belirli bir türün esiri olmayı reddeden ve her daim yeniliklere açık bir imaj çizen Amerikalı müzisyen Amy Winehouse gibi yakın dönemin unutulmaz isimlerinin yanı sıra 20. yüzyılın efsaneleriyle de unutulmaz düetlere imza attı.

Tony Bennett, özellikle 1950’li yılların başından itibaren müzik dünyasında adından söz ettirmeye başladı.

Aretha Franklin, Judy Garland, Diana Krall, Barbra Streisand, Paul McCartney, Elton John, Billy Joel, Queen Latifah, Celine Dion, Sting, Bono, George Michael, Stevie Wonder, Norah Jones, Sheryl Crow, Mariah Carey, Alejandro Sanz, Josh Groban ve dünyaca ünlü tenor Andrea Boceelli, Tony Bennett’in düet yaptığı isimlerden sadece birkaçıydı. Farklı isimlerle ve hatta onların repertuvarıyla sahnede olmak bu mütevazı efsane için bir onurdu.

Rock fırtınası öncesi döneme tekabül eden Great American Songbook’tan şarkılar seslendiren Tony Bennett, caz ve caz standartları ile de her zaman yakın temas halinde oldu. Yukarıda saydığımız isimlerden de fark edileceği üzere sadece Amerikan çağdaş dönem klasikleri değil pop ve rock müzisyenleriyle de ortak işlere imza atan müzisyen 80 yıllık müzikal kariyeri boyunca 61 albüme imza attı. Evet, doğru okudunuz. Tam 61 albüm.

Tony Bennett’in başarılarla dolu kariyerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise bu başarısını taçlandırdığı ödülleri oldu. Kariyeri boyunca 19 Grammy ve 2 Emmy ödülü kazanan yıldız, Benedetto imzasıyla ressamlığını da konuşturuyordu. Sanat dünyasının içine girmeden önce Amerikan ordusunun bir askeri olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’da savaşmaya giden efsane müzisyen neyse ki o vahşet dolu günlerden sağ salim çıkmayı başarabilmiş.

Savaş sonrası yeni bir dünya kurulurken Tony Bennett de bu yeni dünyada yerini alıyordu. 1951 yılında Columbia ile imzaladığı anlaşma sonrası yayınladığı teklisi ‘Because of You’ sanatçıya büyük şöhret kazandırdı. Sonrası da bugün artık tüm dünyanın üzerinde konuştuğu efsane bir kariyer oldu. 1950’leri kariyerinde iyi bir yükseliş dönemi olarak değerlendiren müzisyen bu dönemde yayınladığı ‘The Beat of My Heart ile Basie Swings, Bennett Sings’ adlı albümüyle büyük beğeni topladı.

1960’larda dünyayı saracak olan Rock fırtınasında kendi üslubuyla ayakta kalmayı başaran müzisyen belki de bir meydan okuma olarak da nitelendirilebilecek biçimde bu türün efsane isimleriyle düet yapmaktan da geri durmadı, kaçınmadı. Efsane caz müzisyenlerinin yanı sıra dev orkestralarla da çalışan müzisyen en çok da 50 yıldan uzun bir süre piyanist ve aranjör Ralph Sharon ve üçlüsüyle kayıtlar yaptı.

Haydi çekinmeden söyleyelim özellikle Frank Sinatra ile sürekli kıyaslanan Tony Bennett, bu kıyaslamanın çok daha mütevazı, yapıcı ve insani yanıydı. Evet, belki onu filmlerde, magazin dünyasında ve hatta mafyayla ilgili haberlerin içinde görmedik ama o haliyle bir Amerikan ikonuydu. Diskografisine baktığımızda özellikle 1950’lerden itibaren neredeyse durdurak bilmeden üreten müzisyen her on yıllık dönemi bu istikrarıyla sürdürdü. İstikrar kelimesi onun için kuşkusuz çok şey ifade ediyordu. Uzun yıllar boyunca büyük bir sadakatle aynı müzisyenlerle kayıtlar yapması buna en güzel delil olsa gerek.

Tony Bennett, ilerleyen yaşına rağmen müzikal üretimine ve çok sevdiği sahnelere veda etmeyi hiç düşünmedi. 17. İstanbul Caz Festivali kapsamında 2010 yılında hemen ardından da 2012’de bir kez daha İstanbul’a konsere gelen müzisyen kendisini sahnede bulan ve orada iyi olan bir isimdi. Lady Gaga ile kaydettiği klasik eser ‘Cheek to Cheek’ ile Billboard listelerinde bir numaraya çıkan en yaşlı isim ünvanını da elinde bulunduran efsane müzisyeni geride bıraktığı tüm güzellikleri karşısında saygıyla anıyoruz. O halde bırakılım yukarılarda bir yerde ve tüm semada o güzel şarkısı yankılansın. ‘Fly Me to the Moon’…

Tony Bennett hakkında daha fazla şey dinlemek isteyenler için de Spotify’ın efsane müzisyenin en sevilen şarkılarından derlediği özel listeyi paylaşalım.

20. yüzyılın tartışmalı ikonu Frank Sinatra20. yüzyılın tartışmalı ikonu Frank Sinatra

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.