Yazar Azra Kohen’in Filistin yorumu bir günde her şeyi değiştirdi: O artık protesto edilen bir yazar

Yazar Azra Kohen Filistin'de yaşanan katliamla ilgili yaptığı yorum nedeniyle eleştiriliyor. Sosyal medyadan yazara boykot çağrılarına kayıtsız kalınmadı. Everest Yayınları Kohen'le bağlarını kesti, kitap satış siteleri Kohen'i listelerinden çıkardı.

Kültür Sanat 31 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Azra Kohen.

Azra Kohen ‘Fi’, ‘Çi’ ve ‘Pi’ üçlemesinin yazarı. Onu kimi çok satan kitaplarından, kimi de bu seriden uyarlanan aynı isimli diziyle tanıyor. Ancak önceki akşam çok satanlar yazarı olarak yatan Kohen dün sabah uyandığında kendini boykot edilen, kitapları satış sitesinde olmayan bir yazar olarak buldu.

Boykotun nedeni yazarın dün akşam Gazze’deki katliamla ilgili yaptığı bir yorum. İsrail’in Refah’ta sivillerin kaldığı çadırları bombalamasının ardından 52 insan hayatını kaybetti. Tüm dünyadan Filistin’e destek paylaşımları geldi. Öyle ki katliamdan sonra sosyal medyadan Refah’ta öldürülen sivillere dikkat çekmek için Instagram’da 40 milyonun üstünde paylaşım yapıldı.

Azra Kohen de bir takipçisi tarafından Filistin’de yaşananlara sessiz kaldığı için eleştirildi. Bunun üzerine takipçisinin eleştirisine yorum yapan Kohen Filistinlilerin çocuklarını ‘üç saat önceden uyarı yapılmasına rağmen bombaların atılacağı yerlere bilerek götürdüğünü’ söyleyerek yanıt verdi:

Azra Kohen’in takipçisine verdiği yanıt.

‘Yavrusunu korumayan yem eden hiçbir kimse yaşamı hak etmiyor’

“Kendi yavrusunu bombanın atılacağı megafonla ile 3 saat önceden duyurulan ve bas bas çağrılan yere götürüp bombanın atılacağı yere oturtup köşeye geçip videosunu çekebilecek içerikte olan herkesin yok olmasını diliyorum. Ve o çocukların kurtarılması için her gün dua ediyorum. Onları bomba bölgesine videolarını çekmek için koyan o iğrenç yaratıklardan kurtarılmaları için. İnsan analiz kabiliyeti olan, çekilen bir videonun koşullarını analiz edebilecek içerikte bir varlık olmalı. Olanı olduğu gibi görmenizi dilerim. Yavrusunu korumayan yem eden hiçbir kimse yaşamı hak etmiyor.”

Kohen’in paylaşımı sosyal medyada yayıldıkça tepkiler büyüdü. Müzisyen Aylin Aslım “‘Soyda ciddi problem var’ Bu kadar rahat ve açık ırkçılık yapabilmek için kaç bestseller yazmak yetiyor?” diye sorarken çevirmen Nuray Önoğlu yazarın yayıncısı Everest Yayınları’nı da etiketleyerek “Bir balonun daha kendi kendisini imha edişine tanık oluyoruz sayın okurcuları” dedi. Psikolog ve yazar Zeynep Selvili ise yine Everest Yayınları’nı etiketleyerek “Sayın Everest Yayınları, seni bir ulusun yok olmasını dileyecek kadar cani hislere sahip yazarın azra kohen hakkında bir aksiyon almaya davet ediyorum. Bu dileğimin barış ve ateşkes çağrısında bulunan herkes tarafından paylaşıldığına inanmak istiyorum” dedi.

Kohen’in bir önceki Filistin yorumu.

Kohen daha önce de Filistinlileri benzer sözlerle hedef almıştı. Yine bir Instagram paylaşımında “Kendi soyunu korumayan her ulus lanetlenir ve tabii kendi soyunu demagoji için kullanan, bomba atılacağı anons edildiği halde, bölge uyarıldığı halde çocukları köşelere koyup ellerinde kamera ile bekleyen bu kişilerin yok olmasını diliyorum. Kendi çıplak ellerimle yok olmalarına yardım edecek kadar…” demişti.

Haber siteleri de Kohen’in paylaşımlarını ve kamuoyunun boykot çağrılarını haberleştirdi. BirGün gazetesi “Yazar Azra Kohen katliama uğrayan Filistin halkını hedef aldı” derken Akit, yazarı “Siyonist ve soykırım sevici” olarak tanımladı.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Akeelah (@azrakohen)

‘Çocukların öldürüldüğü bir gerçek’

Bunun üzerine Azra Kohen bu kez de videoyla konu hakkında bir açıklama yaptı. Kohen ‘Hakikat’ başlığıyla paylaştığı videoda ‘çocukların öldürüldüğü bir gerçek’ dedi: “Ben Filistinli annelere tek bir kelime etmedim. Çocukların kurban edilerek video çekilmesine meydan verenlere tepki verdim. İsrail’in öldürdüğü masum insanlar özellikle de çocuklar yüzünden İsrail devletini affedilemez buluyorum. Başka türlüsü mümkün değil. Konuyla ilgili yaptığım yorumları çocuğunu yayınlamıyorlar çünkü bunun için hazırlanmışlar. Videolarda çocukların kurban edilerek görüntü çekilmesi ortaya çıkmasın diye bu yorumları o zaman değil yeni yayınlıyorlar. Çocukların öldürüldüğü gerçek. Bazıları İsrail tarafından bazıları da o videoları çeken kişiler tarafından. Bombaların ve ölümlerin durdurulması için dua ediyorum. Son atılan bombayı ben de kınıyorum. Ortada bir tane video var ve ben o video üzerinden onlarca yorum yaptım. Aralarında cımbızlanmış.”

BKM Kitap’ta Azra Kohen’in ismi aratılınca Filistin’le ilgili kitaplar listeleniyor.

Sosyal medya kullanıcılarının tek bir isteği vardı. Kohen’in kitaplarının boykot edilmesi ve yayınevinin yazarla ilişkisini sonlandırması. Tepkiler devam ederken kitap satış sitesi Kitapyurdu tepkilere kayıtsız kalmadı. Yazarı kitap listesinden çıkardı. Bir başka kitap satış sitesi BKM Kitap’ta ise Azra Kohen’in ismini aratılınca okurların karşısına Filistin’le ilgili kitaplar çıkıyor.

Dün gece başlayan tartışmanın ilk dakikalarından itibaren gözler Everest Kitap’a çevrilmişti. Yayınevi akşam saatlerinde bir açıklama yayınladı.

Yayınevi Filistin’deki soykırımı lanetlediğini açıkladıktan sonra Azra Kohen’in ismini vermeden insanlık suçunu öven ya da meşrulaştıran kimsesinin yayın grubu bünyesinde olmayacağını duyurdu. Böylece dün geceye kadar kitapları çok satanlar listesinde yer alan ancak daha önce de farklı konularda yaptığı açıklamalarla eleştirilen Azra Kohen bugün kendini kitapları boykot edilen, yayıneviyle tüm bağları kesilen bir yazar olarak buldu.

Jenna Ortega'dan Filistin'e bir destek daha: İnsanlık nerede?Jenna Ortega’dan Filistin’e bir destek daha: İnsanlık nerede?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler