Bahar: Affetmek ya da affetmemek

‘Bahar’ın 12. bölümünde Bahar yeni düzenini kurmak için kolları sıvadı. Timur’sa pes etmeyip hem Bahar’ı hem ailesini geri kazanmaya çalıştı.

Kültür Sanat 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Aldatıldığını öğrendikten sonra annesinin evine dönen Bahar (Demet Evgar), çocuklarıyla birlikte yaşamak için ayrı bir ev arayışına girdi. Kendi ayakları üstünde durmanın hem manevi hem maddi zorlukları gözünde büyüse de pes etmedi. Geriye boşanması ve meslektaşı Evren’le (Buğra Gülsoy) bir ilişkiye başlamak için hazır hissetmesi kaldı.

Balıklar ölür, ipler kopar

Bahar’ın kayınvalidesinde tedaviye çabuk yanıt veren bir kanser türü olduğu ortaya çıktı. Ama kaynana Nevra (Hatice Aslan) abarttığı bu durumu, Bahar evi terk etmesin diye koz olarak kullanmaya çalıştı. Hasta ziyaretine giden Bahar yumuşar mı diye ödümüz kopsa da imdadımıza balıklar yetişti. Bahar’ın emanet bıraktığı balıklara kimse bakmayınca meğer balıklar ölmüş. Bu durum Bahar’ın o evde yıllarca yaşadığı değersizlik hissini tetikledi ve kıyamet koptu.

Timur pes etmiyor

Bir hastanın ölümünün ekmeğini kızartsa da mı yese diye düşünen Timur (Mehmet Yılmaz Ak), tüm sorumluluğu üzerine almaya çalıştı. Bu sözde-kahramanlık sayesinde oğlunun ve eşi Bahar’ın gönlünü kazanmayı, kızdırdığı sevgilisini de sakinleştirmeyi planladı. Kabul edelim ki bu hamle büyük; bu sebeple Timur’un affedilmemesi için bizim de destek atmamız gerekebilir dostlar. Nereye müracaat ediyoruz?

Dizi yansıması

🔴 Timur’un Bahar’dan kalan dolapları boyadığı sahnede Sema Moritz’ten ‘Hasret’ şarkısını dinledik. Şarkıyla birlikte daha da etkileyici hale gelen bu sahne, ‘Terzi’ dizisinde Peyami’nin Şevket Alekberova’dan dinlediği ‘Fuzuli Kantatası’nı ve beraberinde yaratılan atmosferi andırdı.

🔴 Dizinin olmazsa olmaz duygusallığı bu bölüm ebeveyn-çocuk sahnelerinden geldi:

👉 Bahar’ın annesi Gülçiçek’in de (Füsun Demirel) tıpkı dünürü gibi sağlık sorunları vardı, neyse ki sonuçları temiz çıktı. Ama göçüp giderse diye çaktırmadan kızı Bahar’a hatıralar bırakmaya çalışması ta yüreciğimize dokundu.

👉 Timur, kendi babasının onu engellediği gibi ressam olmak isteyen kızını engelliyordu. Aile bireylerine yönelik hatalarını telafi etmeye çalışan Timur bu bölümde kızına kendi elleriyle resim gereçleri hediye etti. Böylelikle travmalarını çocuğuna aktardığı döngüyü kıran Timur sevimsizi, bu bölüm de bize kendini övdürecek bir şey buldu!

👉 Bahar’ın arkadaşından bu durumu özetleyen, izleyiciler içindeki ebeveynlerin kulağına küpe olacak bir cümle geldi: “Hangi birimiz anne-babamız tarafından onaylanmak için çıldırmadık ki.” Çocukların sadece onaylandıklarında sevildiklerini düşünmeleri acı bir gerçek.

👉 Söz konusu kızımız Umay (Alisa Sezen Sever) “Büyümek bana zor geliyor. Çok acı çekecekmişim gibi geliyor,” diyerek hayatın şifresini çözdüğünü annesine ilan etti. Böylelikle delişmen diye dalga geçtiğimiz ergenlerin hislerine tercüman oldu.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Ölen hastanın yakınlarının doktorları suçlaması Timur’un çıkarlarına hizmet eden bir sahne olarak yazılsa da günümüze dair detaylar barındırıyor:

👉Asistan Aziz Uras’ın (Demirhan Demircioğlu) bölüm boyunca dikkat çekilen yorgunluğu, taburcu olmak isteyen hastayı kalmaya ikna edememesinde etkili olmuş olabilir. Hekimlerin çalışma koşullarının önemini hatırlıyoruz böylelikle.

👉Olayın diğer boyutu ebeveynlikle ilgili: Aziz Uras hatası varsa sorumluluğunu almak isteyip babasının korumasını reddettiğinde, annesi Bahar da onunla hemfikir oldu. Bu da akıllara, oğlunu hatasının sorumluluğundan kaçıran Eylem Tok’u getirdi. Bu bir gönderme değilse bile farklı ebeveynlik yaklaşımlarını düşünmemize bir fırsat sunduğu kesin.

Künye
Yayın mecrası:
Show TV
Yapım:  MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm, Atasay Koç
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Ümmü Putgül, Uygar Özçelik, Deniz Sarıkaş, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Sonat Tokuç ve Füsun Demirel, Hatice Aslan. (Konuk) Yasemin Kay Allen, Müjgan Ferhan Şensoy, Fehmi Karaarslan, Oktay Oy, Serap Önder, Ayhan Bozkurt.

Bahar: Bu kez aldatan mercek altındaBahar: Bu kez aldatan mercek altında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.