Bahar: Canım sana emanet!

‘Bahar’ın 13. bölümünde hastanedeki yangın Bahar’ın Evren’e olan güvenini açığa çıkarırken bölümde hekimlerin vicdani yüküne ve kadına şiddete de dikkat çekildi.

Kültür Sanat 22 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Geçen hafta ölen bir hastanın yakınları asistan Aziz Uras’ı (Demirhan Demircioğlu) sorumlu tutmuştu. Bu bölümde Aziz Uras’ın suçlu olmadığı ortaya çıkarılıp olayın mahkemeye taşınmasına gerek kalmasa da Aziz Uras bunun etkisinden kurtulamadı. Ne kadar titiz, profesyonel ve iyi niyetli olunursa olunsun insan olmanın doğası gereği hata yapabilme ihtimali, ona mesleği bırakmayı düşündürdü. Babası Timur (Mehmet Yılmaz Ak) ilk kez sevimsiz tarafını askıya alarak hem oğluna hem izleyicilere hekimliğin görünmeyen yüzü olan vicdani yükü de hatırlattı.

Yardım eli

Bu bölümün hastası, abisi tarafından vurulup hastaneye yatırılan bir kadındı. Hastanede de abisinden kurtulamayan kadının evrensel yardım işaretini yapmasıyla Bahar polisi aradı. Bu vakayla birlikte kadına şiddete değinilmiş oldu. Adamın yakalanıp yakalanamayacağıysa öbür bölüme kaldı.

Can havliyle açığa çıkanlar

Hastanede çıkan yangında Bahar içeride kalınca eşi Timur ve Evren onu aynı anda kurtardı. Bahar, daha önce hayati bir konuda onu hayal kırıklığına uğratan eşine artık güvenemediği için ikinci kez yaşadığı bu hayati tehlikede refleksle kendini Evren’e emanet etti. Bahar ve Evren’in ilişkisinin tutku görünümlü toksiklikten fersah fersah uzak ve güvene dayalı başlayacak olmasının ayak seslerini duyuyor musunuz?

Dizi yansıması

🔴 En sevilen karakterlerden biri olan Çağla (Elit Andaç Çam) şimdiki dostu Bahar ve eski dostu Rengin arasındaki husumeti kökten çözmek için Rengin’le bir yemek yedi ve hepimize iletişim dersi verdi. Çağla, Rengin’in Timur’la yaşadığı ilişkiyi konuşurken taraf tutmadı, Rengin’i suçlamadı, onu dinledi ve olaylara bir de başka açıdan bakmayı teklif etti. “Bu geceliğine kız kardeşiz,” diye söze başlamasıyla da kadınlar arası ucuz didişmelerle dolu dizileri gözümüzden iyice düşürdü.

🔴 Bazı izleyiciler Timur ve Bahar’ın ‘Romeo ve Juliet’i sahnelemesini süre doldurmalık gereksiz bir kısım olarak eleştirse de bu dizinin bir özelliği, doldurmalık sahnelerden bile anlam çıkması. Bu piyesle hem ilişkilerinin bir yansımasını izledik hem de bölümün ‘kadınların yaşaması’ temasını tamamlayacak bir mesaj aldık: ‘Romeo ve Juliet’e doğaçlama modern yorum katan Bahar, “Artık kadınlar ölmeyecek,” diyerek Juliet’in zehirden nasibini almasını engelledi.

* Bölümün en sanatsal sahnesi ve en ilham verici sözü açılışta geldi: “Siz hiç yükseklik korkusu olan bir kuş veya sudan korkan bir balık gördünüz mü? Korkmamalı öyleyse insan bilinmezliğin karanlığında; üstelik doğası buyken yaşamın.”

🔴 Bahar’ın repliğindeki ‘yaşamaktan ve bilinmezlikten korkmama’ mesajının tamamlayıcısı olarak Evren’den bir replik de bonus olsun: “Bizi yaralayacak kesinlikler olacağına iyi olmasını umut ettiğimiz belirsizliklerimiz olsun…”

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bahar’ın Juliet rolü için giydiği elbise, Demet Evgar’ın gerçek hayattaki gelinliğiydi. Dizide daha önce de Evgar’ın kızı Mavi’nin adına gönderme yapılmıştı. Bir başrol oyuncusu olarak kendi hayatına dair bu gibi detayları senaryoya yedirmesi Evgar’ın samimi imajını güçlendiriyor.

🔴 Bölümde hekimlerin insani yanına odaklanıldığı gibi hasta yakınlarının psikolojisine de yer verildi. Ölen hastanın annesinin “İnsan sevdiğini kaybedince kabullenemiyor. Bir suçlu arıyor,” itirafı sağlıkta şiddetin temel sebeplerinden birini de deşifre eden bir detay.

🔴 Orijinal versiyonuna göre sona yaklaşan hikâye, bizimkisi dijitale değil de televizyona çekildiği için haliyle uzuyor. Dijitaldeki yabancı yapımlardan uyarlanan tüm dizilerimiz için geçerli bu. ‘Yerli dizi yersiz uzun’ olunca orijinal hikâyenin bitmesine yakın, senaryoyu devam ettirme bocalamaları yaşanması olağan. ‘Bahar’ın birkaç haftadır düşen temposu da bu yüzden. Hikâyenin devamını sıfırdan yazacaklarından geçiş bölümleri hoş görülebilir.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm, Atasay Koç
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Ümmü Putgül, Uygar Özçelik, Deniz Sarıkaş, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Sonat Tokuç ve Füsun Demirel, Hatice Aslan. (Konuk) Yasemin Kay Allen, Fehmi Karaarslan, Oktay Oy, Serap Önder, Ayhan Bozkurt, Sahra Şaş, Burç Kümbetlioğlu, Yeşim Çelebi, Efe Halil Ürgen.

Bahar: Affetmek ya da affetmemekBahar: Affetmek ya da affetmemek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.