Bahar: Hayat reçetesi

‘Bahar’ın dördüncü bölümünde Bahar, eşi Timur ve Rengin arasındaki ilişkiyi öğrenmeye çok yaklaştı. Bölümde toksik ebeveynlerle yaşayan gençlerin sorunlarına değinilirken yaşamak ve ölüm üzerine düşündüren replikler öne çıktı.

Kültür Sanat 6 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Bahar (Demet Evgar) asistanlığa başlar başlamaz hem kıdemlisinin hem aynı hastanede profesör olan eşinin zorbalıklarıyla uğraşmış, üstüne riskli bir acil hastasına yardım etmişti. Bu bölüm mesleğin iyice içine giren Bahar aksi bir hastanın nazını çekebilen yegâne kişi oldu. İkili ‘hayatın kullanma kılavuzu’ tadında bir diyaloga imza attı. Yaşamı çantada keklik mi görüyoruz? Ne zaman başlayacağız yaşamaya?

Dert hep aileden

Timur (Mehmet Yılmaz Ak), eşi Bahar’la aynı hastanede olmaktan rahatsız malum; Bahar’ı aldattığı Rengin de (Ecem Özkaya) orada profesör. İlişkilerinin her an ortaya çıkması endişesiyle dolaşan Timur’un istemediği ot burnunun dibinde bitti: Kızı Umay (Alisa Sezen Sever) ile Rengin’in kızı Parla’nın (Sena Mia Kalıp) arkadaşlığı ilerledi. Parla, annesinin Timur’la ilişkisini bildiğinden Baharlara ziyarete gittiği sırada Timur amcasını epey tedirgin etti. Timur’un canını sıkkın gördüğümüz her an çok keyiflensek de Parla’nın bu yaşında tanık oldukları, annesinden ötürü taşıdığı yük ağır. Neyse ki annesiyle yüzleşebilen bir genç.

Gözü de gönlü de açılan Bahar

Bu bölüm Bahar ilk kez aldatıldığından şüphelendi. Peki önceki hayatında evin ilgilenmedik köşesini bırakmayan Bahar nasıl oldu da şimdi şüphelendi derseniz, cevabı yine Bahar veriyor: “Her söylediğine inanmaya çalışan Bahar yok artık.” Eşinin kendisine hiç değer vermediğini 20 yıl boyunca anlamazdan gelen Bahar son üç yıldır Timur’un hareketlerini ihanete yormamayı seçmiş muhtemelen. “Kendime bir çay mı demlesem yoksa bu evi başına mı yıksam?”

Dizi yansıması

🔴 Timur nefret edilse de kendini izletmeyi başarabilen karakterlerden, ama dünya çapında bir doktor olması dışında her şeyi mi falso olur bir insanın? Meslektaşlarıyla ve astlarıyla ilişkisi lakayt, e zaten berbat bir eş, olmasa daha iyi dedirten bir baba. Senaristin ve oyuncunun yeteneği birleşince iticilik seviyesi tavan bir birey çıkmış ortaya.

🔴 Timur’un kendini merkezde gördüğü dünyası çatlamaya Bahar’dan başlamıştı, çocuklarından devam ediyor. Aynı hastanede asistan olan oğlu Aziz Uras (Demirhan Demircioğlu), babası yerine Timur’un rakibi olan cerrah Evren’le (Buğra Gülsoy) çalışmayı seçti. Timur ve Evren’in atışmaları dizinin mizahi lokomotiflerinden ve her bölümün en beğenilen sahnelerinden. Bu rekabet Bahar üzerinden aşk alanına ne zaman sıçrayacak, ondan haber verin.

🔴 Timur itici davranışlarıyla bir tek oğlunu değil, kızı Umay’ı da kendinden uzaklaştırıyor. Timur, oğlunu kendi gibi tıbba yönlendirmeyi başarmış olsa da kızı doktor olmak istemiyor. Fakat Umay, gizli gizli resim kursuna gidiyor. Çocukları yönlendirmek ile çocukları kısıtlamak arasındaki o ince çizgi Timur’da hiç yok. Diziyi izlerken bu mesajları da kaçırmıyoruz değil mi ebeveynler?

🔴 Umay, babasından göremediği desteği annesi Bahar’dan görünce bölümün en dokunaklı sahnesini de izlemiş olduk:

🔴 Sosyal medyada hepimizin hemfikir olduğu bir de tahminimiz var: Orijinal yapıma bakıp kopya çekenleriniz söylemesin, ama Parla’nın babası büyük ihtimalle Timur. Eğer öyleyse Parla’ya daha çok üzüleceğiz; kadersiz yavrumuzun annesi zaten Rengin’ken babası bari Kont Olaf çıkmasa.

Gözden kaçmayan detaylar:

🔴 Bölümde en sevilen repliklerden biri, Bahar’ın aldatılma şüphesinden sonra Timur’a inanıp inanmama, inanırsa da çıldırıp çıldırmama ikilemindeyken söylediği sözdü: “Çay mı demlesem yoksa bu evi başına mı yıksam?” Bu detay size bir çağrışım yaptı mı? Albert Camus’ye atfedilen “Kendimi mi öldürsem, bir bardak kahve mi içsem?” sözü ve Anton Çehov’a atfedilen “Ne kadar harika bir gün! Çay mı demlesem, kendimi mi assam karar veremiyorum,” sözü. (Atıflar doğrulanamıyor.) İnsanın yaşamaya devam edebilmek için (Bahar özelinde, çıldırmamak için) akut mutluluk simgesi olan çay-kahve gibi sembollere tutunması, sanıyoruz ki daha kısa ve öz ifade edilemezdi.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Sonat Tokuç, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Füsun Demirel, Hatice Aslan, (konuk) Müfit Kayacan, Uygar Özçelik, Oktay Oy, Yeşim Çelebi, Efe Ülgen.

Bahar: Kozadan çıkabilmekBahar: Kozadan çıkabilmek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.