Bahar: Hayata dönüş, hayata veda

‘Bahar’ın sezon finalinde Bahar ve Timur boşanamadı, dava öbür sezona kaldı. Aksilikler bitmek bilmedi ve sezon sonunda Bahar’ı, Timur’u ve kızlarını ölüm kalım mücadelesi verirken bıraktık.

Kültür Sanat 12 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Sezon finalini Bahar ve Timur’un (Demet Evgar, Mehmet Yılmaz Ak) boşanma sahnesiyle mahkemede açtık ve geçen haftadan kalan nahoş detay yakamıza yapıştı: Evren Hocamız (Buğra Gülsoy) sağlık sorunları tekrarlayan Bahar’a teselli için sarıldığında biri fotoğraflarını çekmişti. Mahkemede bu fotoğrafı kendi lehine kullanan Timur’un ortamı “Hanım hanııım” tadında çirkinleştirmesi yüzünden dava ekime, yani öbür sezona ertelendi.

Ciğerden ciğer beğen!

Bahar’ın vücudu ilk bölümde nakledilen karaciğeri reddetmeye başlamıştı. Timur denen dalaverecinin yapmadığını yeni bölümde Evren Hocamız yaptı ve donör adayı oldu. Bu nasıl bir şanstır ki Evren’in de ciğeri Bahar’la uyumlu çıktı ve Bahar, kalpleri onun için atan iki adamın bir de ciğerleri arasında kaldı. Bahar kendini emin ellere, yani Evren’in cerrahlığına emanet etmek isteyince de donörlük sırası Timur’a geçti. Beyefendiye kötülüklerini temizlemek için gün doğdu!

Aile üyeleri eksilecek mi?

Sezon finali birden fazla hayati tehlikeyle kapanış yaptı. Timur donör olarak ameliyata alındığında işler ters gitti ve Almanya yenilince yenilmiş sayılan Türkiye gibi Bahar da Timur’la birlikte hayati tehlikeye girdi. Bunlar olurken çiftimizin kızları ve bir arkadaşları arabayla uçuruma yuvarlanmakla meşguldü. Diziye ismini veren Bahar’ın ölmeyeceğini biliyoruz, peki öbür sezona kimler sağ çıkar dersiniz? (‘Adını Feriha Koydum’a adını veren Feriha’nın sonu; çık aklımızdan!)

Dizi yansıması

🔴 Timur’a bir şey olursa Evren’i suçlamaları garanti, zira Evren’in Yavuzoğullarına geçmişten getirdiği garez bu bölüm ortaya çıkmıştı. Kim bilir, belki de gelecek sezon Evren’in suçsuz olduğunu kanıtlama çabasını izleriz.

🔴 Evren’in kimliği ve geçmiş yaraları ikinci sezonun ana konularından olur ve etraflıca işlenir sanıyorduk. Tüm bunların açığa çıkması öyle oldubittiye getirildi ki ana karakterlerden Evren’in hikâyesinin yan karaktermişçesine geçiştirilmesine pek içerledik vallahi.

🔴 Kimseyle yıldızı barışmayan Dora karakteri (Yasemin Kay Allen) diziye neden geldi, geldiyse neden apar topar gitti, anlayabilen beri gelsin. İzleyiciden veto yediği doğru, ama uzun vadede bir amaca hizmet edecektiyse dursaydı madem.

🔴 Parla’yla kardeş olduklarını öğrenen Umay’ın (Sena Mia Kalıp, Alisa Sezen Sever) geçen bölüm Parla’ya saldırmasını çok eleştirmiştik. Umay bu kez yaşadıklarının acısını babasının arabasını haşat ederek çıkardı. Umay’ın saldırganlığı itici görünse de yaşadıklarından sonra duygularını yönetememesi bize onun ergen olduğunu hatırlattığı için bu durum karaktere gerçeklik katmış.

🔴 En dokunaklı sahne itiraf edelim ki Timur’dan geldi. Timur sadece ihaneti için değil, Bahar’ın hayat enerjisini de çaldığı için öyle içten özür diledi ki bir an boşluğumuza geldi, gözümüz dolacak sandık.

🔴 Bahar’ın, ilk seferin aksine bu kez donör olmak isteyen Timur’u başta reddetmesini anlıyoruz. Fakat Evren’in donörlüğüne mesafeli olmasına tam tepki gösterecektik ki şu çok haklı cümleyle karşılaştık: “Ben sadece donör seçmiyorum. Kime minnet borcu altına gireceğimi de seçiyorum.”

🔴 Bölümün açılışında Bahar’ın “Mabedin sığınağın, sığınağın kafesin olur,” diyerek evliliğinde geldiği konumu özetlemesi de alıntılamaya değer bir başka sözüydü.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bu bölüm Timur yaşadığı her şaşkınlık karşısında “Bu bir dizi mi yahu!” diye çemkirerek dördüncü duvarı tıklattı. Dizimizi farklı ve sempatik kılan hareketler bunlar.

🔴 Bir de hata yakaladık. Cerrahlar, soğukkanlılıklarını koruyamayabilirler diye yakınlarını ameliyat etmezler. Oysa Evren Hocanın eşlikçisi olarak Aziz Uras (Demirhan Demircioğlu) babasıyla annesinin nakil ameliyatına girdi; hayati tehlikeye girdiklerinde de eli ayağı boşaldı. Evren desek Bahar’la çok yakın, Timur’la da husumetleri var. Nitekim ameliyat sırasında bu husumet aklına geldi, neyse ki soğukkanlı kalabildi.

🔴 Yavuzoğullarının evi aslında göründüğünden daha sembolik; çünkü o ev Bahar ve Evren’in kesişim noktası. Bahar’ın mecazi anlamda hayatını yitirdiği, Evren’in ablasınınsa gerçek anlamda hayatını yitirdiği yer. Öbür sezon bu detayı fark edip o evle ne yapacaklar, çok merak ediyoruz.

🔴 Başka bir paralelliği Bahar ve fahri gelini Seren (Nil Sude Albayrak) arasında tespit ettik: Seren hamile kaldığını öğrendi; tıpkı daha evlenmeden gencecik hamile kalan Bahar gibi. Seren eğer doğurmayı seçerse, mesleğini bırakıp hayatını ertelemesin diye ona önce Bahar destek olur bizce. Konu Seren’den açılmışken sezonun en iyi karakter gelişimi ödülünü ona verdik gitti!

🔴 ‘Bahar’ın sezon finali de diğer dizilerdeki formülü bozmadı ve son ana kadar olaysız geçti. Ancak bu olaysızlık o kadar yavandı ki az kalsın ‘İnci Taneleri’nin sezon finaline dönecekti. Son sahnede sırf heyecan olsun diye yazılan ölüm kalım meseleleriyse izleyiciler tarafından klişe olarak değerlendirildi. Oysa ‘Bahar’ klişelere yaslanmayan bir dizi olarak öne çıkmıştı.

Ancak biz bu klişenin içinden, dizinin en güçlü yanı olan paralellikler/zıtlıklar kurma detayını yakaladık: ‘Bahar’ın ikinci hayatı’, ‘hayata dönüş’, ‘yeni bir hayat’ gibi temalarla başlayan dizi zıddıyla sezonu kapatmış oldu. Yani hayata dönüş temasıyla başlayıp hayata veda ihtimaline geldik! Dizinin derdi başlangıçları ve bitişleri sorgulatmak vesselam.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm, Atasay Koç
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Ümmü Putgül, Uygar Özçelik, Deniz Sarıkaş, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Sonat Tokuç ve Füsun Demirel, Hatice Aslan. (Konuk) Bennu Yıldırımlar, Yasemin Kay Allen, Yeşim Çelebi, Efe Halil Ürgen, Deniz Sarıkaş.

Bahar: Hastalık geliyorum dedi!Bahar: Hastalık geliyorum dedi!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.