Kızıl Goncalar: Sır perdeleri aralanıyor

‘Kızıl Goncalar’ın dokuzuncu bölümünde Zeynep ve Cüneyd eş olarak aynı eve yerleşti ancak kaygılar boşa çıktı ve aralarında bir şey yaşanmadı. Mira’ysa ailesinin biyolojik ailesi olmadığından şüphelenip bir yüzleşme yemeği düzenledi.

Kültür Sanat 5 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Zeynep (Mina Demirtaş) derin devletten olduğu düşünülen bir adamın müdahalesi sonucu okumak için Fransa’ya kaçamamış, bölümün sonunda da annesiyle birlikte insan kaçakçılarının teknesine binerek en azından tarikattan kaçmaya kalkmıştı.

Zeynep kulak misafiri olup bu ekibin tekneleri hedefe ulaştırmadan yolda batırdığını duymuştu. Yeni bölümde, kulak misafiri olmasından ötürü Zeynep ve annesi Meryem’in (Özgü Namal) ekiple başı belaya girdi. Ekibin sahtekâr olduğunu öğrenen Doktor Levent (Özcan Deniz) sayesinde teknedekiler de, anne-kız da kurtuldu.

Cüneyd’in sırrı

Tarikatın gözdesi Cüneyd (Mert Yazıcıoğlu) ve Zeynep bu bölümde artık evli bir çift olarak aynı eve yerleşti. Reşit olmayan Zeynep’in Cüneyd’le birliktelik yaşama konusundaki kaygısına Doktor Levent yetişti. Artık iyice içine gömüldüğü bu ilişki ağının olabildiğince sağlıklı yürümesi için Levent meslek etiğini yine çiğneyerek Cüneyd’in dokunmaktan ve dokunulmaktan kaçındığını anlatarak Zeynep’le Meryem’in içine su serpti. Cüneyd gerçekten de Zeynep’e bir hamlede bulunmadı ve salonda yattı. Ama keşke “Başını aç” gibi tuhaf tavırlarla kızı tedirgin etmeden efendi gibi içeri geçseydin be dostum.

Mira’nın geçmişi

Levent’in kızı Mira’nın (Esma Yılmaz) evlatlık olduğunu, annesinin de Meryem olduğunu biliyorsunuz. Ama Meryem ölü doğdu sandığı bebeğinin yaşadığını hâlâ bilmiyor. Mira’nın biyolojik ailesinin kim olduğunu da henüz Alkanlılar bilmiyor (bizce Levent’in eşi Beste hariç!).

Herkes her şeyden bihaber olmasına rağmen bu bölüm anne ve kızlarını kan çekti. Meryem ve Mira’nın fark etmeden anne-kız gibi dertleşmesi, ardından Mira’nın zorla evlendirilen Zeynep’e destek olması derken yine gözlerimize bir şeyler kaçtı. Mira sadece Meryem ve Zeynep’le yakınlaşmakla kalmadı, bazı tutarsızlıklardan şüphelenip anne-baba bildiği Beste ve Levent’le de yüzleşti.

Dizi yansıması

🔴 Levent ve babası Suavi (Şerif Erol) tarikattan bir türlü kaçıramadıkları Zeynep’i Mira’nın okulunda diploma sınavına sokmayı akıl etti. Sınav sonucunda Zeynep diploma alabilirse en azından eğitim sisteminin dışında kalmamış olacak. Levent usulsüzlük yapamayacağını söyleyen okul müdürünü ikna edebilmeyi ilk bölümdeki gibi Atatürk’ten alıntı yaparak başardı: “Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır.” Geriye, tüm bu çabalardan yorgun düşmüş Zeynep’i ikna etmek kaldı.

🔴 Her bölüm en beğenilen sahnelerden olan Cüneyd ve Levent terapisinde bu hafta, mürşit hazretlerinin torunu olarak büyümenin Cüneyd’e nasıl bir yük bindirdiğini öğrendik. Terapinin her seferinde felsefeye kaymasıyla bu bölümde anılan isim Søren Kierkegaard oldu.

🔴 Terapi demişken, mürşit hazretlerinin diğer torunu, Cüneyd’in de kuzeni Feyza (Zehra Kelleci) biliyorsunuz ki Cüneyd’e meftun. Hiç evlenmek istemeyen 15 yaşındaki Zeynep’i Cüneyd’den kıskanan takıntılar kraliçesi, Zeynep ve Cüneyd birlikte oldu mu diye evlerine gizlice girip başladı karıştırmaya. Saplantıları iyice korkunçlaşan Feyza’ya tez zamanda Levent’ten randevu alınız. Dizinin nefret paratonerliğini bu hafta da Naim’le paylaşmış oldu Feyza.

🔴 İzleyici Cüneyd ve Zeynep’in birlikte olmayacağını tahmin etmişti. Ama soru şu: Reşit olmayan Zeynep’in bir cinsel birliktelik yaşayıp yaşamaması, evlendirildiği kişinin hasbelkader temas travması olmasına mı bağlıydı? Peki Cüneyd’in bir travması olmasaydı? Kimine göre kişiliği gereği böyle bir şeye yine de yanaşmazdı; ama Cüneyd’in söz konusu kişiliği esas o zaman sınanırdı.

🔴 Levent’in kardeşi, ‘yetmez ama evet’çi ve işsiz gazeteci Hande (Duygu Sarışın), Zeynep’in tarikatta küçük yaşta evlendirildiği haberini patlatıp kariyerine dönmeyi planlıyordu hatırlarsanız. Fakat Zeynep ve Meryem’in zarar görme ihtimalinden ötürü bundan vazgeçmişti. Gazeteci bir abisi Hande’yi çiğneyerek yine de haberi yayınlamak isteyince yardıma derin devlet adamımız yetişti. Bu adamın, tarikatın ifşa olmasını neden istemediğini yakında öğrenmeyi umuyoruz.

🔴 Bir de müjdemizi verelim: Bu bölümün beğenilen diyaloglarından biri de Cüneyd ve Zeynep arasında geçti. Levent-Cüneyd ve Suavi-Zeynep sahnelerinde olduğu gibi artık Cüneyd ve Zeynep de bize her bölüm can kulağıyla dinleyeceğimiz leziz diyaloglar sunacak belli ki.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 İlk karede yer alıp dizi başlayınca unutulan açılış cümlemiz bu sefer Puslu Mantık Kuramı’ndan geldi: “Sıfır yoktur. (+1) ve (-1)’in bir aradalığı vardır.” Dizi özelinde bakarsak bu, senaristlerin çokça vurguladığı gibi, toplumdaki kutuplaşmanın ancak birliktelikle düzeleceği, önyargıların ancak o zaman nötrleneceği anlamına geliyor olabilir. Şunu da hatırlatalım: Toplumlar çoğu zaman (+1) ve (-1) arasını da kapsayan bir yelpazedir.

10. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan, Ömer Faruk Uluocak.

'Kızıl Goncalar': Yılmak yok!‘Kızıl Goncalar’: Yılmak yok!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.