‘Kızıl Goncalar’: Yılmak yok!

‘Kızıl Goncalar’ın sekizinci bölümünde okuyabilmek için Fransa’ya uçmak üzere olan Zeynep derin devletten olduğu düşünülen biri tarafından engellendi. Cüneyd’le nikahının kıyılma vakti gelen Zeynep bu kez de nikahtan kaçırılmaya çalışıldı.

Kültür Sanat 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Geçen hafta mütedeyyin ailemizin kızı Zeynep (Mina Demirtaş) seküler ailemiz Alkanlılar yardımıyla okumak için Fransa’ya gitmek üzere havalimanına varmıştı. Yılların yerli dizi izleyicisi olarak “Zeynep’in günleri acaba Fransa’da nasıl geçecek” yerine “Kim bilir nasıl bir engel çıkacak da gidemeyecek” diye düşünmüştük.

Yeni bölümü beklenen engelle açtık: Suavi Alkanlı’nın (Şerif Erol) Zeynep’in ülkeden çıkışı için yardım istediği bir arkadaşı ters köşeyle genç kızın uçağa binişini engelledi. Zeynep’i reşit olmadan evlendirsinler ki bu skandalla tarikatın ipliği pazara çıksın mı istiyor, bilemiyoruz. Kim olduğu sorulunca “Biz sizi siz, onları onlar yapanlarız” diyen adamın derin devlet bağlantılı olduğu düşünülüyor!

Aileden yaralılar

Tarikatın hâl ehli olan ve Zeynep’i nişanladıkları gizemli Cüneyd’in (Mert Yazıcıoğlu) travmalarına daha da yaklaştık (Tetikleyici uyarısı). Geçen bölümde Cüneyd’in annesinin oğlunun gözlerinin önünde intihar ettiğini öğrenmiştik. Bu bölümde psikiyatr Levent Alkanlı (Özcan Deniz), Cüneyd’in dokunulmakla ilgili travmasını da yakaladı. İlk bölümde Cüneyd bir istismarcıya ceza vermek üzereyken Levent’in “O senin baban değil” imasını hatırladık; dokunulma travması (muhtemelen babası tarafından yapılmış) bir istismarla ilişkili olabilir.

Böyle bahtsızlık düşman başına

Okuma hayalleri suya düşen Zeynep’i bu kez başka bir sorun bekliyordu: Cüneyd ve Zeynep’in nikahı artık oldu olacaktı. Yardım hiç beklenmeyen birinden, anne-kıza bunca zaman yardım eden Levent’in sahalara dönüş yapan eşi Beste’den (Hazal Türesan) geldi. Beste yasal yollardan kaçamayan anneyle kızını tekneyle ülkeden kaçıracak bir ekiple anlaştı. Bölümün sonunda bu insan kaçakçılarının dolandırıcı olduğunu ve tekneleri hedefe ulaştırmadan batırdığını öğrendik.

Dizi yansıması

🔴 Zeynep’in okumaya Fransa’ya gidememesi bizleri üzdü; ama ekran başında Zeynep’ten güç alan, kendisi için hâlâ bir umut olduğunu düşünen nice genç daha fazla üzülmüştür. Zeynep gidebilseydi de dizi pek güzel devam edebilirdi. Zira başroller aha burada duruyor, ee işlenecek konu da bol.

🔴 Zeynep’in annesi Meryem (Özgü Namal) artık resmî kurumları arasın da kızının reşit olmadan evlendirilmesine engel olsun diye göbeğimiz çatlamıştı; sonunda tam yapacakken, bu şikâyet sonucu annesinin de hapse atılma ihtimalinden korktuğu için Zeynep engel oldu. Meryem şikâyetini gerçekleştirebilseydi oradan da farklı konular türerdi. Emniyete ve hastaneye sızmış Faniler’in savcılığa da sızıp sızmadığını görürdük.

🔴 Zeynep’in okuma umudu boşa düşünce “Keşke hiç tanışmasaydık Levent amcayla, dedeyle; umut etmezdim o zaman,” demesine karşılık Meryem’in “Hz. Yusuf kuyuya düştüğünde Rabb’inden umudunu kesmiş mi hiç?” demesi izleyicinin en hoşuna giden repliklerden biri oldu.

🔴 Her hafta dört gözle beklenen terapi sahnesinde Levent, Cüneyd’i Zeynep’le evlenme fikrinden uzaklaştırmak için lafı ustaca evliliğe getirdi. Ruhunu iyileştirmek için her yolu denemeye hazır olan Cüneyd evlenmenin ruha iyi gelip gelmediğini sordu. Levent’in ona verdiği yanıt aslında hepimizi ilgilendiriyor: “İnsanlar evliliği ya ilk ailelerindeki mutluluğu, huzuru devam ettirmek için ya da çocukken yaşadıklarını tamir etmek için tercih ediyor.”

🔴 Levent’in biraz da Zeynep’le mi seans yapması lazım sanki? İlk bölümde Suavi dede gözlerinin önünde ölümden dönmüştü. Sonra zorla nişanlandı. Nişanlandırıldığı Cüneyd tarafından kaçırılmaktan döndü. Babası tarafından bekaret muayenesine götürülüp son anda kurtuldu. Şimdi de okuma hayalleri suya düştü. E bu kızcağız ana rahminde erdi mi de bu kadar sakin?

🔴 Suavi dede zamanında Zeynep gibi nicelerinin önünü kesenlerden olduğunu hatırladıkça ve de hastalığından ötürü ayaklanıp Zeynep’e yardım edemediğinden kahroldu. Yaptığı telefon görüşmesinden Fransa’da ötenazi yaptıracak sandık; ama evrakı Meryem adına hazırlattığını öğrendik. Meryem’i ölmüş gibi göstereceği birtakım planlar peşinde belli ki.

🔴 İzleyicinin sevgilisi Birgül (Sitare Akbaş) yeğeni Zeynep’i nikahtan kaçırmak için yapılan plana dahil olmak için yaptığı fedakârlıkla izleyiciden yine tam puan aldı. Zeynep’in yanına gidebilmek için zamanında atıldığı tarikatın şartlarını kabul etmek zorunda kaldı. Birgül bunları yanlarına bırakmaz diyor, beklemede kalıyoruz.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bölümün açılış cümlesiyle uyumlu bir bölüm izledik yine: “Çözülen her problem yeni problemler doğurur” (Murphy Kanunları). Zeynep’in Fransa’da okuma işi önce birtakım engellere takılmıştı. Onları aştık derken derin devlete takıldık. Nikahtan ve ülkeden kaçacağız derken insan kaçakçılarının tekne batıranına denk geldik. İzleyiciyi merakta bırakmak için entrika ve ihanetlere yaslanmak yerine ilgi çekici olaylar bulunabiliyor. Bölüm özelinde bu gerilim dolu sahneler merak uyandırmakla kalmadı, sorunları için mücadele edenlere “Yılmak yok” mesajını da verdi. Dizinin kıvamı bozulmasın diye hanımanneye dua düzenleteceğiz.

🔴 Bir psikiyatr olarak Levent’in meslek etiğini çiğnediğini fark etmişsinizdir. Cüneyd’le sivilde de görüşmesi dışında Zeynep’le nikahlanmaması için arkasından iş çeviriyor. Bunu da elbette reşit olmayan bir kızı kurtarabilmek için yapıyor. Yani meslek etiğini, insanlık etiği için hiçe sayıyor. Sağlam bir münazara veya Çocuklar İçin Felsefe (P4C) konusu değil mi?

9. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan, Ömer Faruk Uluocak.

Kızıl Goncalar: Çiçek açacak mı?Kızıl Goncalar: Çiçek açacak mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.