Kızıl Goncalar: Çiçek açacak mı?

‘Kızıl Goncalar’ın yeni bölümünde Cüneyd’in anne travmasını sonunda öğrendik. Genç Zeynep’se kabul aldığı okula yerleşmek için ancak havalimanına gidebildi. Bir de galiba ilk defa bir dizi Heisenberg’in sözüyle açıldı.

Kültür Sanat 20 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Reşit olmadan Cüneyd’le (Mert Yazıcıoğlu) nişanlandırılan Zeynep (Mina Demirtaş) geçen hafta fark etmeden Cüneyd’in bir travmasını tetikleyince heyheylerin son damlası taşmıştı. Yeni bölümde Cüneyd o kızgınlıkla Zeynep’i memleketine geri götürmeye kalktı; neyse ki başaramadı. Evlenmek istemeyen, sağı solu belli olmayan Cüneyd’den de korkan Zeynep’le empati yapamayan Cüneyd’in kafası da maşallah başka her şeye çalışıyor! Kızını evlilikten korumak için tarikatın hanımannesine isyan eden Meryem (Özgü Namal) bölüm başlar başlamaz tüylerimizi ayaklandırdı.

Cüneyd’in yarası

Bu bölümde Cüneyd’in anne travmasını ve yükseklerle olan derdini öğrendik. Cüneyd daha çocukken annesi gözlerinin önünde surun üstünden atlayıp ölmüş. Zeynep ne zaman Cüneyd’e mesafeli davransa Cüneyd meğer onu bırakıp intihar eden annesini hatırladığı için tetikleniyormuş. Psikiyatrımız Levent’in de (Özcan Deniz) dediği gibi: “Dert de derman da aynı kelimede: Anne.”

Zeynep’in vedası

Zeynep’teki potansiyeli keşfedip onu yurt dışına göndermeye çalışan eski ‘28 Şubatçı’ Suavi dede (Şerif Erol) sırf bunun için zeytinliğini sattı (Tarlasını pavyonlara kaptıran başka dedeler utanır mı?). Karakterlerimiz  “O Zeynep Fransa’ya gidecek!” modunu tam güçle çalıştırınca bölümün sonunda nihayet Zeynep’i havalimanında görebildik. Zeynep, Suavi dedenin tavsiyelerinden yolluk da aldı gitmeden.

Dizi yansıması

🔴 Sekülergillerden Hande (Duygu Sarışın) sektöre dönebilmek için büyük bir haber yakalama peşinde tarikata sızmıştı. Bu bölüm hem Hande’nin hem ona yardım eden Birgül’ün (Sitare Akbaş) başı derde girdi. Başka Zeynepler de olmasın diye dayanışmaya devam eden ikilimiz herkesi duygulandırdı. Birgül’ün isyanıysa en beğenilen sahnelerden oldu.

🔴 Cüneyd’in Zeynep’i kaçırma teşebbüsü yeterince korkunç değilmiş gibi Zeynep bir de babası Naim (Mert Turak) tarafından muayeneye götürüldü: Cüneyd ona ‘el sürmüş mü’ anlamak için. Naim’in derdi kızının beden bütünlüğünden ziyade elbette namus. Hem nişanlısı Cüneyd hem babası Naim el birliğiyle kıza lanet olasıca bir gün yaşattılar yani. Neyse ki Hazal Kaya’yı ‘Adını Feriha Koydum’dan soğutan o malum muayene gerçekleşemedi de izleyicinin de içi soğudu. Not: Cüneyd’in kaba tavırlarını çekici bulan izleyicileri, bunun toksiklik belirtisi olduğunu fark etmeye davet ediyoruz.

🔴 Bu bölüm öğrendik ki Levent’in eşi Beste (Hazal Türesan) yurtdışında aslında sperm nakli denemiş; sonuç hüsran. Yine öğrendik ki Levent de çocuk sahibi olamıyormuş ve bunu eşi Beste’den hep gizlemiş. Bu sırlardan sonra çiftin arası düzelmeyecek gibi; hele de Levent, Meryem ve Zeynep’in ona bir yuva gibi hissettirdiğini itiraf etmişken.

🔴 Sadi Hoca’yı canlandıran Erkan Avcı ve Meryem’in kocası Naim’i canlandıran Mert Turak’ın oyunculuğu her bölüm beğeni topluyor. Mert Turak’ı Mahsun Kırmızıgül’ün ‘Mucize’ filmindeki efsane Aziz rolüyle hatırlayanlar olacaktır.

🔴 Her bölüm değerli isimler anılıyor. Bu bölümdekileri topluca yazalım, genel kültürlenelim: Açılış cümlesi Heisenberg’in belirsizlik prensibinden. Suavi dedenin Zeynep’e anlattığı matematikçi, Srinivasa Ramanujan. Cüneyd ve Levent’in alıntı yaptığı yazar-filozof Albert Camus.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Birkaç bölüm önce Naim’e tarikat tarafından sahip çıkıldığını öğrenmiştik. Bu bölüm Naim üzerinden tarikatların işlevini net olarak gördük ve bu detay bize şunu düşündürdü: Yoksulluğu bitirerek değil, sadaka mantığıyla devam ettiren, ama insanlara aidiyet hissi vadeden gruplar bunlar. (Zararlarını da unutmadan elbette.) Sınıf temelli sıkıntıları bitirmek ve dayanışmak için yola çıkan solun, müşkülün derdine çare olma işini tarikatlara kaptırdığı aklımıza gelince içimiz acıyor.

🔴 Levent ve Cüneyd’in diyalogundaki detay gözden kaçmamalı: Cüneyd, reşit olma yaşının neden 17 değil de, 25 değil de 18 olduğunu sorguladı. Onun da hatırlattığı gibi bu yaş toplumdan topluma, dönemden döneme değişiyor tabii ki. Ama bu tartışma gerçek hayatta (hele de sınırı aşağı çekme yönünde) karşılık bulursa bu, çocuk istismarlarına hepten geçit vereceğinden teorik düzlemle yetinelim. Senaryoda Epstein olayını bile eleştirmişken Cüneyd ve reşit olmayan Zeynep’e yol yapmayınız senaristler. Cüneyd, Zeynep’in olmadığı bir istişare ortamında nikah kıyılsın mı diye tartışmaya oturunca burnumuza kötü kokular geldi de…

🔴 Bölüm açılış cümlesiyle paralellik kurulabilmiş mi dersiniz? “Bir elektronun yerini tespit etmeye çalışırsanız, onun yerini değiştirmiş olursunuz,” (Heisenberg’in belirsizlik prensibi). Psikiyatr Levent, Cüneyd’in travmasını tespit etmeye çalıştıkça Cüneyd ondan kaçıyor, konuyu başka yerlere getiriyor,  travmasını iyice gizliyordu. Bu travma Levent ‘oraya’ bakmıyorken kendini açık etti.

8. bölümün fragmanı:

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan.

Kızıl Goncalar: Ortak yaralarımızKızıl Goncalar: Ortak yaralarımız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.