Bahar: Uyanmaya hazır mısın?

Show TV yeni dizisi ‘Bahar’ dün akşam ekranları şenlendirdi. Demet Evgar ve Buğra Gülsoy’un başrollerini paylaştığı dizide tıp mezunu bir ev hanımı olan Bahar’ın hayatını yeniden çizme mücadelesi konu ediliyor. 

Kültür Sanat 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Bahar’ı (Demet Evgar) tanıyalım: İki çocuğu ve doktor bir eşi var. Cıvıl cıvıl, iyilik saçan, içinde asabiyetten eser olmayan adının hakkını veren bir kadın. Tıp mezunu olmasına rağmen hasta kayınbabasına bakmak, evi çekip çevirmek için mesleğine devam etmemiş.

Şu cümlesinden anlıyoruz ki ‘evde’ kariyer yapmış olmaktan gocunmuyor: “Neden başarılı kadın, güçlü kadın deyince sadece çalışan kadınlar örnek gösteriliyor? Evlat yetiştirmek, ailesine bakmak neden başarıdan sayılmıyor?” Dizinin verdiği mesaj net: Ev hanımlığı, ev içi emektir; ev hanımı aslında çalışan kadındır. (Hele de Bahar’ın elinden badana, tamirat, dikiş dahil her iş geliyor.)

Bahar’ın eşi Timur’sa (Mehmet Yılmaz Ak) ‘aksi, lanet, çekilmez bir adam’. Üstüne Bahar’ı aldatıyor. Evlat olsa sevilmez, ama annesi Nevra (Hatice Aslan) tam bir ‘paşa oğlumcu’. ‘Kızılcık Şerbeti’nin Pembe-Fatih’iyle kapışacak toksiklikte bir ana-oğul.

Bu ortamda büyüyen çocukların da anneleri Bahar’a pek saygısı yok. Bahar’ın uyanışı, canıyla sınandığında gerçekleşti: Karaciğer nakli gerektiğinde eşi Timur, Bahar’a karaciğerini vermedi. Senin üç kuruşluk ciğerine kalmadık Timur! Bahar’ımız meğer içinde hüzün barındıran sonbaharmış, zemheride bir yalancı baharmış. Şair ettin bizi Bahar.

Romantik komedi tesadüfleri

Bahar’ı annesi dışında anlayan tek insan Doktor Evren (Buğra Gülsoy). Bir hengâme sırasında tanışan ikilimizin yolu, Bahar hastaneye kaldırılınca doktorunun tesadüfen Evren çıkmasıyla yeniden kesişti. İkilimiz elbet sevgili olacak; ama Evren aynı zamanda Bahar’ı tıbba da döndürecek gibi. (Dizide doktorluk hâlâ cazibesini koruyan bir meslek gibi yansıtılsa da siz Türkiye gerçeklerini de aklınızda bulundurun gençler.)

Dizi yansıması

🔴 Sosyal medyada izleyiciler tek yürek olup Timur’a beddualardan bir şelale yarattı. Fatih’inki gibi bir ‘Timur’u tokatla’ sitesinin açılmasını dört gözle bekliyoruz.

🔴 “Gözaltlarına bak, cildin de sapsarı, bunlar işlem yapmadan geçmez,” diyen arkadaşının elinden kurtulamayan Bahar, yüzünün orasından burasından iğnelendi. Mesajımızı alalım: Günümüzde iyice sıradanlaşmış ‘küçük dokunuşlar’ birleşerek güzellik dayatmasından oluşan dev bir Leviathan yaratmaya devam ediyor maalesef.

🔴 Timur’un gizli ilişki yaşadığı kişi, aynı hastanedeki meslektaşı Rengin (Ecem Özkaya). Rengin aracılığıyla başarılı kadınların çıkmazına değinildi. Rengin doktor olsa da bekâr olduğu için dizi kuralları gereği mutsuz. Bu konumdaki bir erkek için avantaj sayılabilecek tüm durumlar ona dezavantaj. Doktor olsa bile toplum nezdinde kadınlık paketiyle gelen falcılıkta arıyor çözümü.

🔴 Dizinin değindiği konular burada bitmiyor. Bahar’a nakil gerekmesinin sebebi, aktardan alıp kavanoz kavanoz yediği karışımdı. Yani diyor ki, doktora danışmadan kullanılan ürünlerin şifa yerine zehir olabileceğini unutmayalım. Bahar tıp mezunu değil mi derseniz, o kısımları bilememiş demek ki. Eşiyle oğlu doktor değil mi derseniz, onların kendine hayrı yok.

🔴 Ebeveynlik mesajını da hatırlatalım: “Çocuklarınıza başkalarına davrandığınız gibi davranın derler, yani daha nazik.” (Hiç kimseye nazik davranmayan insanları da şu taraftan çıkışa alalım.)

🔴 Oyunculuklara değinmezsek ayıp olur. Demet Evgar şov yapmış, başka da diyeceğimiz yok! Hatice Aslan ‘kötü’ rolünün hakkını yine vermiş. ‘Sıdıka’dan ‘Bahar’a, usta oyuncu Füsun Demirel’i ise nerede ne zaman görsek gözlerimiz bayram ediyor.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Ev hanımı olup mutlu yaşayan, ev hanımlığını öven, hatta kadınlara dayatan karakterler gırlayken ‘Bahar’ın özelliği ne? ‘Bahar’ın özelliği ev içi emeğin küçümsendiği veya yok sayıldığı, sadece ekonomik çarka hizmet eden işlerin yüceltildiği bir anlayışa eleştiri yöneltmesi.

🔴 Fakat çalışıp kendi ayakları üzerinde duran kadın karakterleri doğru düzgün görmediğimizi de gözden kaçırmayalım. Yaz dizilerinde, staj yaptığı yerin patronuyla sevgili olup işinde yükselen şaşkın kız modeli var, diğer dizilerde makamını entrikayla edinmiş kadın karakterler var. Hakkıyla bir yerlere geldiyse de katıdır, kötüdür, mutsuzdur. (‘Bahar’ dizisinde bu klişe Rengin.) İş hayatından memnun olduğu kadar hayattan da memnun kadın karakterler çoğalsa keşke.

2. bölümün fragmanı:

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Füsun Demirel, Hatice Aslan, (konuk oyuncu) Ahsen Türkyılmaz.

Kızıl Goncalar: Ortak yaralarımızKızıl Goncalar: Ortak yaralarımız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.