Bak şu kuşların yaptığına: Üçkapılar restore edilecek

Antalya'nın sembol yapılarından Üçkapılar'da çevresel faktörlere bağlı olarak hasarlar ve yıpranmalar tespit edildi. Sebebi ise kuşlar! Güvercinlerin dışkı asitlerinin yapıya zarar verdiği ortaya çıktı. Restorasyon çalışmaları 2024'te başlayacak.

Kültür Sanat 26 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Antalya’nın sembol yapılarından Üçkapılar’ın dış yüzeyinde çevresel faktörlere bağlı hasar ve yıpranmalar tespit edildi. Bahsedilen çevresel faktör ise kuşlar!

Yapılan incelemelerde kapının her iki tarafındaki yapılara konan güvercinlerin dışkılarındaki asit nedeniyle taş yapıda aşınmalar ve erimeler oluştu. Yapılacak yeni çalışmayla güvercinlerin yapıya konması engellenmeyecek, ancak zarar gören yerler daha sağlam hale getirilecek.

Restorasyon çalışmaları 2024 yılında başlayacak.

Çalışmalar 2024’te başlayacak

Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram Antalya Valiliği’nin tüm Kaleiçi’ni kapsayan bir projeyle ilgilendiğini açıkladı. Ayrıca yapının bugüne kadar farklı noktalarında yıpranmalar olduğunu bu sorunların ele alınacağını açıkladı. Karabayram “Güvercin gübrelerinden dolayı bozulma yaşanıyor. Bununla ilgili çalışma yapılacak. Güvercinler tabii ki hayatımızın en ayrılmaz parçalarından. Bunlara yönelik de tedbirler alınmalı. 2024 yılında çalışmaya başlanacak ve bu kapının temizlemesine başlayacağız. Güvercinlerin gübresindeki asitle zarar görmüş. Burada kuş kovarlar ya da jellerle önlem alınabilir” dedi.

Kuşlar yine oyun kurucu

Bu, kuşların oyun kurucu olduğu ikinci restorasyon çalışması. Daha önce yapılan bir başka açıklamada Galata Kulesi’nin külahında başlayacak restorasyon çalışmalarının göçmen kuşların dönüş vaktine göre ayarlanacağı söylenmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmaları kuşlar dönmeden tamamlamayı hedeflediğini duyurmuştu.

Galata'da kuşlarla yarış: Tarihi restorasyon göçe yetişmeli!Galata’da kuşlarla yarış: Tarihi restorasyon göçe yetişmeli!

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.