Bakan açıkladı: Ayasofya’daki çirkin kapı sökülecek

Ayasofya'da üst kata giriş için kullanılan kapı meğer portatifmiş. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, tepki çeken kapının restorasyon çalışmaları sırasında geçici olarak kullanıldığını söyledi. Restorasyon bitince bu kapının kaldırılacağını açıkladı.

Kültür Sanat 21 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı yayında kapının akıbetine dair açıklamalarda bulundu.

Tarihi yaramadada buluna Ayasofya’nın statüsünün müzeden camiye çevrilmesinden sonra burayı ziyaret etmek isteyenler için yeni bir düzenleme yapıldı. Geçen hafta hayata geçirilen bu düzenlemeye göre Ayasofya’nın üst katlarını gezmek artık 25 Euro. Ayasofya’da ibadet edeceklerle ile üst katları gezecek insanları ayırmak için de iki farklı giriş uygulamasına geçildi. İbadet edecekler bilinen kapıdan içeri girerken gezmek isteyenler için de Bab-ı Humayun tarafına kepenkli bir kapı konduruldu. İşte bu kapı bir haftadır gündemde. Çünkü tarihi yapının dokusuyla uyumsuz olan bu yapı çirkin görüntünün ortaya çıkmasına neden oldu.  ortaya çıkbir haftadır tartışma konusu.

Candaş Tolga Işık’ın TV100’deki programına katılan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tartışmalı kapının akıbeti hakkında bilgi verdi. Meğer bu kapı portatifmiş ve deprem nedeniyle minareler ve kubbenin güçlendirilmesi için yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle geçici olarak inşa edilmiş.

‘Sökümü iki dakikalık iş’

Bakan Ersoy “İstenirse bu kapının sökülmesi iki dakikalık iş. Restorasyon sırasında, güvenlik adına geçici olarak kullanılıyor. Konteyner gibi düşünün. Bunlar mobil yapılar. Minarenin restorasyonu bittiği zaman bu iskele sökülecek ve bu kapıda buradan alınacak. Orijinal kapıdan girişler devam edecek” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hem biletli uygulamanın nasıl olacağını net bir şekilde kamuoyu ile paylaşmamış hem de bu kapının neden inşa edildiğini anlatmamıştı. Böyle olunca 10Haber olarak uygulamanın ilk günün biletli uygulamanın nasıl olduğunu biz yerinde gözlemlemiştik. Çirkin kapı ile de gelen yoğun eleştirilen sonrası bakan açıklama yapınca akıbeti belli oldu.

Ayasofya'daki yeni uygulamayı test ettik: Namaz yabancıya 25 EuroAyasofya’daki yeni uygulamayı test ettik: Namaz yabancıya 25 Euro

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.