Banksy eseri sahiplerinin içine kurt düştü: Yüzlerce insan sertifika bekliyor

Banksy eseri sahipleri evlerini ya da galerilerini süsleyen bu eserlerin orijinalliğini onaylama peşinde. Binlerce eseri olan ve bunları sertifikalandırmak için bir servis kuran Banksy ise taleplere yetişemiyor.

Kültür Sanat 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Gizemli sanatçı Banksy'nin eserlerinin orijinalliği tartışma konusu.

Banksy eseri sahipleri uzun süredir şüpheyle yaşıyor. Satın aldıkları eserlerin orijinalliğini doğrulatma mücadelesi veren sanatseverler yıllarca sertifika için bekliyor. Zira sertifikaları dağıtan kuruluşun şu sıralar çok daha önemli bir işi var; gizemli sanatçının olduğu iddia edilen sahte eserleri tespit etmekle meşgul.

Sanat uzmanları Pest Control kimlik doğrulama servisinin her ay Banksy eserlerine sertifika vermek için 700 civarında başvuru aldığını söyledi. Servisi Banksy sahte eserlerin e-Bay üzerinden satışa çıkması üzerine bizzat kurmuştu. Banksy’nin eserlerinin 14 yıldır ticaretini yapan ve sokak sanatçısının baskıları konusunda İngiltere’nin uzmanı kabul edilen Joe Syer bazı eser sahiplerinin sertifika için yıllardır beklediğini söyledi. Altı rakamlı meblağlara ulaşan eserleri güvence altına almak için hayati önem taşıyan sertifikalardan birini almak için insanların bekleyişinin daha da süreceğe anlaşılıyor. Satılan eserler ve sertifikalar çeşitli güvenlik gerekçeleriyle eseri satın alan kişiye aynı anda verilmiyor. Bu da sürecin ister istemez uzaması anlamına geliyor.

En pahalı Banksy eseri 30 milyon dolar

Banksy’ye ait eserlerin sahte baskılarının internette satılmaya başlaması üzerine 2008 yılında sanatçı tarafından kurulan Pest Control orijinalliğin onay sürecinde önemli bir role sahip. Orijinal bir Banksy tablosuna bugüne kadar ödenen en yüksek fiyat 30 milyon dolar olsa da orijinal resimlerin baskılarından oluşan pazar yüz milyonlarca dolar değerinde. Üstelik bunlardan sertifika edinmiş olanlar halen açık artırmalarda büyük rağbet görüyor.

30 bini aşkın orijinal baskısı olduğu varsayılan Banksy’nin bu eserlerinin bir bölümü de zaman içinde kayboldu. Bununla birlikte sokak sanatçısının eserlerini taklit eden çok sayıda eser piyasada şu an dolaşımda. Kimliği yıllardır gizemini koruyan sanatçı daha önce Robin Gunningham ile ilişkilendirilmiş, ancak o bu iddiaları yalanlamıştı.

Banksy'nin sokak resmi taşındı, semt sakinleri mutsuzBanksy’nin sokak resmi taşındı, semt sakinleri mutsuz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.