Rusya-Ukrayna Savaşı’nda dengeler değişiyor: Kursk’un 28 bölgesi Kiev kontrolünde
Rusya-Ukrayna savaşına karşı çıkan ve barışçıl eylem gerçekleştiren 33 yaşındaki Rus sanatçı Aleksandra Skoçilenko, eylemi nedeniyle 2022'de tutuklanmış ve yargılanmaya başlanmıştı. Savcı sekiz yıl hapsini istedi. Dün karar duruşması vardı. Ama hakim duruşmayı bugüne erteledi...
33 yaşındaki Aleksandra Skoçilenko, Rusya’da yaşayan bir sanatçı. Savaş karşı bir insan olarak Rusya Ukrayna savaşına sessiz kalmadı.
Savaşa karşı barışçıl bir protesto yapmak isteyen Aleksandra’nın aklına bir fikir geldi. 31 Mart 2022’de bir markette ürünlerin fiyat etiketlerinin üzerine savaşla ilgili gerçek bilgiler içeren küçük kağıtlar yapıştırmaya başladı.
11 Nisan’da kapısını polis çaldı. Çünkü yaptığı eylemi gören bir emekli Rus onu ihbar etmişti çünkü. Polis tarafından gözaltına alınan Skoçilenko, savaş başladıktan sonra Rus parlamentosundan hızla geçen ve genel olarak ‘sahte yasa’ olarak bilinen Rus ordusu hakkında ‘bilerek yanlış bilgi’ yaymakla suçlandı ve tutuklandı, yargılanmaya başladı. Savcı, 8 Kasım’da mahkemede Skoçilenko’nun sekiz yıl hapsini istedi. Yargıç ise 13 Kasım’da (dün) karar duruşması olacağını açıkladı.
Dünkü duruşmada Skoçilenko’nun avukatı Yana Nepovinnova “İnsanları farklı düşündükleri ve hissettikleri için asla cezalandırmamalısınız. Yetkilileri ve onların kararlarını objektif bir şekilde eleştirdikleri için insanları asla cezalandırmamalısınız.Tek bir karar olabilir, o da beraat. Zaman değişir ama yaptıklarımız sonsuza kadar tarihte ve vicdanımızda kalır. Konuşmamı sırdaşım Alexandra Skochilenko’nun bir sözüyle bitireceğim: ‘Bu sizin insanlığınızın sınavıdır” dedi.
Avukat konuşmasını bitirdiğinde mahkeme salonunda Skoçilenko’yu desteklemeye gelenler güçlü bir şekilde alkışlamaya başladı. Bu durum, mahkeme salonunun sirk olmadığını söyleyen yargıcı kızdırdı ve duruşmanın artık halka kapalı olacağını ve kararın da bugüne ertelediği duruşmada verileceğini açıkladı.
Daha önceki duruşmalarda Skoçilenko “Sadece savaşı durdurmak istedim; motivasyonum buydu. Nefret değil, şefkat. Eminim ki bu odadaki hiç kimse bir savaşın olmasını istemez” demişti. Uluslararası Af Örgütü de Skochilenko’yu ‘düşünce mahkumu’ ilan etmişti.