Bir Wagner savaşçısı anlatıyor: Aslında ne oldu?

Rusya'daki Wagner isyanı sırasında ve sonrasında olanlarla ilgili sır perdesi aralanmış değil. BBC, bu isyanda görev alan Wagner askeriyle süreçte yaşananları ve gelecekte neler olacağını konuştu. Wagner askeri de durumu bilmiyor: Neler olduğunu aynı sizin gibi biz de Telegram'dan öğrendik.

Dünya 20 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
23 Haziran'da başlayan Wagner isyanı, 24 Haziran'a girilen saatlerde sona ermişti.

Rusya’da paralı asker grubu Wagner’in, 23-24 Haziran’daki isyanının ardından süreçte ne yaşandığıyla ilgili belirsizlikler giderilmiş değil.

BBC, gerçek adını açıklamayıp Gleb kod adıyla ifadelerini aktardığı Wagner askerinin, o gün neler yaşandığına dair bildiklerini aktardı.

Alt kademe bir komutan olan Gleb, daha önce Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut’ta yaşanan çatışmalara katılmış, Ukrayna’dan ayrılan bir Wagner konvoyuna katılması emrini aldığında ise birliğiyle beraber, işgal altındaki Luhansk bölgesinde bulunan kışlada dinleniyormuş.

23 Haziran sabahının erken saatlerinde, güvenlik nedenleriyle adını vermek istemediği, ancak Prigojin ve Wagner Komuta Konseyi’nden gelen emirlerle hareket eden bir Wagner komutanı aramış.

Kendisine “Konvoy oluşturuyoruz, çıkalım” talimatının geldiğini konvoyun nereye doğru gideceğini kimsenin söylemediğini, ancak cephe hattından uzaklaştıklarını fark ettiğinde şaşırdığını anlatmış.

Gleb, Rus sınırını geçip, Rostov bölgesine doğru ilerlerken Wagner savaşçılarının herhangi bir direnişle karşılaşmadığını vurguluyor: “Herhangi bir sınır muhafızı görmedim ama trafik polisi yolda bize selam duruyordu.”

Rostov-on-Don’a yaklaştıklarında, savaşçılara kentteki tüm kolluk gücü binalarının etrafını sarma ve askeri havaalanını işgal etme emri verilmiş. Gleb’in birliğine de gizli servis FSB’nin Rostov’daki bölge binasının ele geçirilmesi söylenmiş. Yapı boş görünürken, yarım saat sonra iki kişinin sokağa çıktığını, “Beyler bir anlaşma yapalım” dediklerini belirten Gleb, onlara “Ne anlaşması yapacağız, burası bizim şehrimiz” cevabını verdiğini belirtiyor.

Bu sırada, Wagner lideri Yevgeni Prigojin, Güney Bölge Saha Komutanlığı karargâhında, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Korgeneral Yunus-bek Yevkurov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Vladimir Alekseyev ile görüşürken, Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu teslim etmelerini istemiş.

Prigojin görüşmesindeyken, Wagner savaşçılarından oluşan başka bir konvoyu Wagner’in kurucusu, nadiren kamuoyu önünde görülen eski özel kuvvetler subayı Dmitri Utkin komuta ediyordu.

Gleb, bu konvoyun Voronej’e giden otoyolda ilerlediğini, yani Moskova’ya gidiyor gibi göründüğünü belirtirken, bu durumda planın ne olduğu sorusuna “Hiçbir fikrimiz yoktu” cevabını veriyor:

“Neler olduğunu aynı sizin gibi biz de Telegram’dan öğrendik.”

Ukrayna’daki savaştan çok önce Wagner’e giren Gleb gibi kıdemli savaşçılara, geçen bahar aylarında kıdemli bir komutan, dünya medyasına konuşanların ‘hükümsüz kılınacaklarını’ yani öldürülecekleri söylenmiş.

24 Haziran akşamı, bir üstü Gleb ile temas kurarak, hiçbir açıklama yapmadan kendisi ve birliğinin Luhansk’taki üslerine dönmesi gerektiğini söylüyor.

Gleb ve birliğinin geleceği şu anda net değil. Luhansk’taki kışlalarında kalmaları ve emirleri beklemeleri söylenmiş. Gleb, sözleşmesi sona ermediği için kışlasını terk etmediğini söylüyor.

İsyandan 5 gün sonra Wagner lideri Prigojin ve üst düzey 35 Wagner komutanı, Kremlin’de Putin’le görüştü. 35 kişinin kim olduğu tam olarak bilinmiyor.

Telsiz kodları Zombi ve Lotus olarak bilinen iki Wagner komutanı, savaş yanlısı Rus gazetecilerle irtibat halinde.

‘Ağustos başına dek izindeyiz’

Söyledikleri şöyle:

Lotus kod adlı Anton Yelizarov: “Hepimiz Ağustos başına dek izine gönderildik. Bizi bekleyen büyük işten önce herkese biraz dinlenme fırsatı verme kararı komutanlar konseyince alındı. İkincisi ve en zoru Belarus’a gitmek. Üsleri, talim alanlarını hazırlamamız, yerel kamu kurumlarıyla koordine olmamız, Belarus güvenlik güçlerile işbirliğini organize etmemiz, lojistik sorunlarını çözmemiz gerek.”

Zombi kod adlı ikinci komutan: “Biz sadece bir sözleşmeyle değil, ortak bir fikirle birleşmiş haldeyiz. O da savaşmak. Sadece sözleşmemizi bitirmek istemiyoruz, ana vatana hizmet de etmek istiyoruz. Birçok kişi bizi paralı asker diye tanımlıyor ama bu doğru değil. Diğerlerinden daha vatanseveriz. Canımızı kayırmadan savaşıyoruz. Ve lider de misyonun birleştirdiği gibi bizi birleştiriyor. Ya Wagner Özel Askeri Şirketi’deki savaşçılarımla olacağım ya da evde oturup, mutlu bir şekilde televizyonun önünde rahatlayacağım. Ve bu da herkesin düşüncesi.”

BBC’ye konuşan Gleb, şu ana dek Savunma Bakanlığı’yla sözleşme imzalayan kimseyle karşılaşmadığını da söyledi.

Wagner, Belarus askerini eğitmeye başladı: Wagner lideri Prigojin'in iç çamaşırlı fotoğrafı paylaşıldıWagner, Belarus askerini eğitmeye başladı: Wagner lideri Prigojin’in iç çamaşırlı fotoğrafı paylaşıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.