Kayıp tablo evinde çıkan Bakan Sgarbi görevinden istifa etti

İtalya bir süredir Kültür Bakanı Sgarbi'nin karıştığı skandalla çalkalanıyorr. Daha önce çalındığı bildirilen tablonun Bakan Sgarbi'nin evinde çıkması üzerine savcılar soruşturma başlattı. Bakan görevinden istifa etti.

Kültür Sanat 3 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Vittorio Sgarbi, Kültür Bakanı görevini üstlenmeden önce İtalya'da televizyon programcısı olarak da tanınıyordu.

İtalya Kültür Bakanı Vittorio Sgarbi’nin başrolde olduğu skandalla çalkalanıyor. Bakanın tarihi bir tablo üzerinde eklemeler yaptığı ve bunu evinde sergilediği yönündeki iddialar üzerine istifa geldi. Görevinden ayrıldığını açıklayan Sgarbi, bunu, soruşturma sürecinin daha iyi yürütülmesi için yaptığını söyledi. İddialar İtalyan devlet televizyon kanalı Rai’de yayınlanan ‘Report’ programının yaptığı bir araştırmada ortaya çıktı. Bakanlık görevinden önce televizyon kanallarında yayınlar yapan bir ekran yüzü olarak da İtalya’da tanınan Sgarbi aynı zamanda bir sanat tarihçisi.

Bakan Sgarbi iddiaları reddediyor

Vittorio Sgarbi, Milano’da bir konferans sırasında yaptığı açıklamada “çıkar çatışmasını önlemek için” istifa ettiğini sözlerine ekledi. Savcılar, istifa eden bakan 17. Yüzyıldan kalma bir tabloyu çaldığı ve üzerinde değişiklik yaptığı iddialarını soruşturuyor. Aziz Petrus’un Yakalanışı” adlı tablonun 2013 yılında çalındığı bildirilmişti. ‘Aziz Petrus’un Yakalanışı’ adlı tablonun 2013 yılında çalındığı bildirilmişti. Barok ustası Caravaggio’nun takipçilerinden Rutilio Manetti’nin tablosu daha önce İtalya’nın kuzeyindeki Piedmont bölgesinde bir kalede sergileniyordu.

17. yüzyıla ait tablo barok dönemin izlerini taşıyor.

İstifa eden Bakan Vittoria Sgarbi, tablonun kaynağını gizlemek amacıyla üst köşesine bir mum ekleyerek tabloyu değiştirmekle suçlanıyor. Politikacı, eseri 20 yıldan uzun bir süre önce annesi tarafından satın alınan bir villayı restore ederken bulduğunu iddia etmişti. Tablonun çalındığını bildiren kale sahibi gazetecilere, tuvalin 2013 yılında çerçeveden kesilerek çıkarıldığını söyledi. Tablonun, 2013 yılında Piedmonte kalesinin çerçevesinden kesilen tuval parçasıyla aynı şekle sahip bir delik açtığı belirtildi. Restore edilen eser 2021 yılında Vittorio Sgarbi tarafından sergilenmeye başlandığında, tablonun üst köşesine bir mum eklenmişti.

Soruşturma süreci istifa sonrası derinleşirken Vittorio Sgarbi’nin karşı karşıya kaldığı tek suçlama bu değil. Fransız ressam Valentin de Boulogne’a atfedilen ve Montecarlo’da polis tarafından ele geçirilen 5 milyon eurodeğerindeki bir tablonun yasadışı yollarla İtalya’dan çıkarılmasına Sgarbi’nin aracılık ettiği iddiasıyla, eski bakana bir soruşturma daha açıldı. Ancak eski bakan, tablonun bir kopya olduğunu iddia etti.

Polis, İsrail'den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika'da bulduPolis, İsrail’den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika’da buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.