Baksı Müzesi’nde bir yaratma yolculuğu
Bayburt, Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili. Ancak kültür sanat politikaları her şeyi değiştirebilir. Uluslararası ödüllü Baksı Müzesi ile Kenan Yavuz Etnografya Müzesi şehri bir cazibe merkezi haline getirdi, 90 bin ziyaretçi ağırladı.
Bayburt’taki Baksı Kültür Sanat Vakfı kurulduğunda takvimler 2005 yılını gösteriyordu. Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın büyük hayali olan proje sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi’yle gerçeğe dönüştü. Müze şehrin ruhunu değiştirdi, bölgeyi kültürel ve turistik bir çekim noktasına dönüştürdü, köylülerin ve çağdaş sanatçıların üretimlerini bir araya getirdi.
Ve bu durumun karşılığını da pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yaparak alıyor. TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 sonuçlarına göre nüfusu 86 bin 47 olan Bayburt’un tanıtımına katkı sunan iki müze, sezonun başladığı 1 Mayıs’tan 15 Ekim’e kadar yaklaşık 90 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Koçan, bu yıl yaptıkları etkinliklerle Türkiye ve dünyadan önemli sanatçıları müzede ağırladıklarını söyledi. Özellikle Ütopya Atölyeleri kapsamında düzenlenen eğitimlerde müzede bir ders ortamı oluştuğunu belirten Koçan, Gel Zaman, Git Zaman adlı sergisi ve Nehir Üzerinde Buluşmalar adlı programın da yoğun ilgi gördüğünü anlattı.
Koçan, kendileri açısından son derece önemli bir yıl olduğunu düşünüyor. Ayrıca müze ve etkinlikler aracılığıyla Bayburt’un bir kültür kentine dönüştüğünü şu sözlerle anlattı: “Bayburt açısından da çok önemli buluyorum çünkü bunlar uluslararası medyaya, Türkiye’deki medya birimlerine de yansıyor. Bayburt artık bir kültür kenti oldu. Biz ve Kenan Yavuz Etnografya Müzesi entelektüel insanları buraya çağırıyoruz. İstanbul’da bir kültür kenti, müzeler kenti olarak Bayburt biliniyor. Bayburt’un çok önemli bir geleceği olduğunu düşünüyorum.”
Müze kasım ayında restorasyon için kapanacak. Ancak yoğun ilgi gören Baksı Müzesi şimdiden gelecek sezona da hazır. Önümüzdeki sene amfi tiyatroda açık hava sineması başlayacak yani vizyona girmemiş filmler de oynayacak. Ayrıca konserler de dinleyicilerle buluşacak.
Sezon kapanmadan 40 bin civarında ziyaretçi ağırladıklarını belirten Koçan, turistlerin yanı sıra çevre illerden özellikle üniversite öğrencilerinin müzeyi ziyaret ettiğini ve onların müzeye yakın olmak istediklerini söyledi. Koçan, müzeyi, “Gelecek kuşağı yetiştirme merkezi” olarak görüyor: “Benim ilk hayalim, şimdi 100 bin olmamız lazımdı. Bu da olacak. 78 yaşına geldim, zamanım azaldı diye düşünüyorum ama kışın burada çalışacağım, üreteceğim yani üretmemiz lazım. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Bütün mesele iyi niyetli karar verip ‘odur, budur’ demeden doğamızı, kültürümüzü koruyalım ve gelecek için umut yaratalım.”
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin kurucusu Kenan Yavuz da Türkiye’deki sürdürülebilir turizm anlayışına kültür ve deneyim turizmi bakış açısını kazandıran çok özgün bir müze olduklarını söyledi: “Anadolu’nun her köşesindeki güzellikleri ortaya koyabilmek ve kendi özümüzle, estetik anlayışımızla, kültürümüzle, edebiyatımızla yaşam biçimimizle tüm bu güzellikleri görünür kılmamız gerekiyor. Bu yıl on binlerce ziyaretçiyi burada ağırladık ama bunun ötesinde ziyaretçi sayısı kadar önemli olan kültür, deneyim turizminin değer kazanması ve harekete geçmesi için çok önemli turlar almaya başladık.”
Yavuz, Türkiye’nin her tarafından turlarla müzeye gelenler olduğunu, henüz sezon tamamlanmasına rağmen 50 bin ziyaretçiye ulaştıklarını ve bu sayının sezon sonuna kadar artacağına inandıklarını da söyledi.