Sadece Altın Portakal karışmıyor, Berlin Film Festivali de siyasi kriz yaşıyor!

Berlin Film Festivali de siyasi krizle uğraşıyor. Festivalin açılış töreni için aşırı sağcı AfD'li politikacılara gönderilen davet kriz yaratmıştı. Tepkiler sert oldu. Festival yönetimi AfD'nin söylemlerinin radikalleşmesi üzerine daveti geri çekti

Kültür Sanat 9 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Berlinale bu yıl 15-25 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek.

Berlin Film Festivali’nin başlamasına günler kala tartışmalar, değişiklikler bitmiyor. AfDli politikacıları açılış törenine davet eden festival yönetimi, sinemacıların büyük tepkisiyle karşılaşmıştı. 10Haber’de birkaç gün önce Almanya başta olmak üzere ABD, İngiltere ve Avrupa’nın başka ülkelerinden yapımcı, yönetmen ve 200’den fazla sinema emekçisinin itirazlarına yer vermiştik. Onların bu çağrısı karşısında festival yönetemi AfD’nin aşırı sağcı olduğuna ikna olmamıştı. Fakat partinin hafta sonu düzenlenen gösteride yabancı karşıtlığına için kullanılan ifadeler festival yönetimini ikna etmişe benziyor. Çünkü festival yönetimi AfD’li yöneticilere gönderdikleri davetiyeyi geri çektiler.

AfD’li politikacılara gönderilen davetiye geri çekildi

Berlin Film Festivali organizatörleri, AfD’nin kitlesel sınır dışı etme planlarına ilişkin son haberleri de gerekçe göstererek, partinin beş politikacısını önümüzdeki hafta Almanya’nın başkentinde yapılacak festivalin açılış galasına davet etmekten vazgeçtiğini duyurdu.

Film festivalinin direktörleri Mariëtte Rissenbeek ve Carlo Chatrian, “Özellikle son haftalarda AfD’nin açıkça anti-demokratik tutumları ve bireysel politikacıları hakkında yapılan ifşaat ışığında, festival olarak açık bir demokrasiden yana kesin bir tavır almamız önemlidir” dedi.

Bu yeni karar öncesinde Berlin Film Festivali organizatörleri AfD’nin Berlin eyalet başkanı ve kültür işleri sözcüsünü 100 Berlin eyalet parlamenterine yapılan standart davetin bir parçası olarak festivalin açılış gecesine davet etmişti. Önceki yıllarda AfD’nin bu davet kotalarına dahil edilmesi tartışma yaratmamıştı. Ancak bu yıl artan yabancı karşıtı söylemlerinde partinin radika söylemleri hem toplumda hem de sinemacılarda büyük tepkiye neden olmuştu. Partinin iktidara gelmesi durumunda yabancılara yönelik uygulayacağı gizli politikaların bir haber sonrası ortaya çıkması festival yönetimi de davet kararını geri çekmesinde etkili oldu.

Berlinale aşırı sağcı politikacıları festivale davet etti, ama aşırı sağcılığa karşıBerlinale aşırı sağcı politikacıları festivale davet etti, ama aşırı sağcılığa karşı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.