Berlinale’nin de mi parası bitti?

2024 Berlinale Film Festivali edisyonu alışılmışın aksine daha az filme ev sahipliği yapacak. Festival, bütçe kesintileri nedeniyle gelecek yıldan itibaren programlama değişiklikleri yapacağını duyurdu. Festivalin 2023 edisyonunda 287 film gösterilmişti, seneye bu sayının 200'e düşmesi planlanıyor.

Kültür Sanat 14 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Jüri başkanlığını oyuncu Kristen Stewart'ın yaptığı 2023 Berlinale Festivali'nde Altın Ayı ödülü Fransız filmi 'On the Adamant'a verildi.

Berlinale, 2024 sezonuna yönelik bütçe kesintileri nedeniyle gelecek yıldan itibaren programlama değişiklikleri yapacağını duyurdu. Festivalin 2023 edisyonunda 287 film gösterilirken seneye bu sayının 200’e düşmesi planlanıyor. Ayrıca festival yönetimi, Resmi Yarışma dışındaki tüm bölümlerdeki film sayısının da azaltılacağını açıkladı. Bir başka önemli değişiklik ise genç Alman yönetmenlere odaklanan Perspektive Deutsches Kino yan bölümünün kaldırılması kararı. Bu kategorideki filmlerin, halihazırda devam eden eden Yarışma, Karşılaşmalar, Panorama, Jenerasyon veya Forum bölümlerine kaydırılacağı ifade edildi. Festival ayrıca bağımsız bir program olarak Berlinale Serileri bölümünü kaldırdı. TV odaklı bu bölüm, yerine Berlinale Özel Gala gösterimlerine dahil edilecek. 

Alman Kültür Bakanlığı desteğini çekiyor, sponsorlar değişiyor

Bütçe kesintisinin nedeni ise Berlinale’yi ortak finanse eden Alman Kültür Bakanlığı’ndaki politika değişikliği. Bakanlık yıllık olarak Berlinale’ye 11.8 milyon dolar (10.7 milyon euro) katkı sunuyor. Ancak yükselen maliyetleri karşılamak için son iki yıldır 2.2 milyon euro ek bütçe sağladı. Destek, bu yıl sona erecek. Festival ayrıca sponsorluk anlaşmalarında da değişikliğe gitti. Uzun süredir Berlinale’nin sponsorluğunu üstlenen Audi 2020’de ayrıldı, yerine Uber geldi. Ayrıca telekomünikasyon şirketi MagentaTV ve L’Oréal Paris de sponsorluk anlaşmalarını sonlandırdı. Bu yıl Armani Beauty, moda sponsoru olarak etkinliğe katıldı.

‘Festivalin kalitesini artırabilir’

Bütçe kesintileri nedeniyle festival programının ve bölümlerinin küçülmesi, Berlinale’nin gelecek edisyonuyla ilgili de soru işaretlerini beraberinde getirdi. Ancak bu durumun festivalin niteliğini artıracağını, daha yoğun ve daha yüksek kaliteli bir seçki oluşmasına vesile olabileceğini iddia edenler de var.

Festivalin 74. edisyonu 15-25 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.