Türkiye’den kaçırılmıştı: 500 yıllık elyazması Kuran iade edildi

Türkiye'den kaçırılan bir tarihi eser daha ait olduğu topraklara döndü. 16. yüzyıla ait hattat Şeyh Hamdullah’ın oğlu Mustafa Dede'nin elyazması Kuran-ı Kerim'i, artık İstanbul'daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenecek.

Kültür Sanat 5 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için sarfettiği mücadele sonuç vermeye devam ediyor. Hattat Şeyh Hamdullah’ın oğlu Mustafa Dede’nin elyazması Kuran-ı Kerim’i İstanbul’a getirildi. 16. yüzyıla ait tarihi eserin iadesine dair detayları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıkladı.

Kuran-ı Kerim Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenecek

Bakan Mehmet Nuri Ersoy sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Türkiye’ye iade edilen Kuran-ı Kerim için şu bilgileri paylaştı: “Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi öncesi güzel bir haberimiz var… Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarılarak 2017 yılında İngiltere’de satışa sunulan Kuran-ı Kerim ülkemize yeniden kavuşturuldu. Osmanlı hat ekolünün kurucusu olan hattat Şeyh Hamdullah’ın oğlu Mustafa Dede’nin istinsah ettiği mushafı Türk ve İslam Eserleri Müzemizde sergileyeceğiz”

16. yüzyılın başında yazılmış bu mushaf, yazılı bölümlerin hat sanatında ‘vassale’ olarak tanımladığımız teknikte farklı bir kâğıdın üzerine yapıştırılarak hazırlanması ile dikkat çekiyor. Oldukça titiz bir takip sürecinin ardından iadesini sağladığımız Kuran-ı Kerim’in ülkemize ulaşmasında emeği olan herkese ve tüm kurumlara gönülden teşekkür ediyorum. Bu mushaf gibi nice kıymetli eserimizi görmek üzere herkesi Türk ve İslam Eserleri Müzemize davet ediyorum. Kadir Gecemiz mübarek olsun”

Türkiye'nin hafızası Milli Kütüphane'de 20 milyon sayfa dijitalleştiTürkiye’nin hafızası Milli Kütüphane’de 20 milyon sayfa dijitalleşti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.