Bu Davut heykelleri +18’lik
Rönesansın en önemli isimlerinden Michelangelo’nun 1501-1504 yılları arasında yaptığı şaheseri Davut heykeli, gelecek nesillere de kalabilmesi için meşakkatli yöntemlere tabi tutularak temizleniyor. Beş metrelik heykelin temizliği saatlerce devam ediyor.
İnsanlığın en önemli kırılma anlarından biri olan Rönesansın büyük ismi Michelangelo’nun devasa heykeli adeta pamuklara sarılıyor. Floransa’da sergilenen beş metre boyundaki devasa heykelin gelecek kuşaklara da yapısında hasar oluşmadan aktarılması için hummalı bir bakım çalışması devam ediyor.
İtalya’nın Floransa kentinde, heykel için özel olarak inşa edilen Galleria dell’Accademia’da sergilenen Davut’u dört yıldır eski taşlar uzmanı restoratör Eleonora Pucci özenle temizliyor. BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre her iki ayda bir, 5,17 metrelik heykelin boyutlarına uygun özel bir iskeleye çıkan Pucci, yaklaşık 5 saat boyunca Davut’un her noktasının tozunu alıyor.
Pucci önce Davut heykelinin kare kare her ayrıntılı fotoğraflarını çekiyor. Bu işlemin ardından da hafif sentetikten fırçalar ile sırtına astığı ve müze yetkililerinin de “Hayalet Avcıları” benzetmesi yaptığı bu iş için özel olarak tasarlanan bir elektrikli süpürgeyle devasa heykelin tozunu alıyor. 5,5 ton ağırlığındaki heykel, sahip olduğu heybetli görüntüsünün aksine malzemesi ve yaşı itibarıyla oldukça hassas bir yapıda. Bu da bakım çalışmaları esnasında çok daha fazla önlemin alınması gerekliliğini ortaya çıkarıyor.
Günümüzde Galleria dell’Accademia’da sergilenen 5.14 metre yüksekliğindeki Davut heykeli, bundan 150 yıl öncesine kadar kentteki Piazza della Signoria meydanında yer alıyordu. Ancak hava koşullarının yanı sıra o dönem yaşayan insanların tarihe eserlere karşı yaklaşımlarındaki bilgi azlığı gibi nedenlerle Michelangelo’nun başyapıtı zarar görüyordu. Kırılgan bir mermerden yapılan heykelin daha fazla zarar görmemesi için özel olarak inşa edilen Galleria dell’Accademia’da çok daha güvenli koşullar altında muhafaza edilmekte.
Galleria dell’Accademia Müze Müdürü Cecilie Hollberg de Davut’un müzenin başyapıtı olmasının yanı sıra pazarlama ve iletişim başkanı gibi işlev de gördüğünü, kalabalıkları buraya çektiğini vurguluyor.