Bu Davut heykelleri +18’lik

Michelangelo'nun başyapıtı Davut heykelinin müstehcen replikaları tartışma konusu oldu. Floransa'da turistlerin akın ettiği hediyelik eşya dükkanlarında satılan müstehcen hediyelik eşyalara tepki var.

Kültür Sanat 1 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Floransa sahip olduğu kültürel zenginliğiyle oraya henüz gidememiş olanların da hayallerini süslüyor. Rönesans’ın başkenti olarak da anılan kentte Uffizi Galerisi’nin yanı sıra çok sayıda tarihi yapı ilgiyle ziyaret edilirken hediyelik eşya dükkanları da bundan nasibini alıyor. En çok satılan hediyelik eşyalardan biri de Rönesans’ın büyük sanatkarı Michelangelo’nun 1504’te tamamladığı Davut heykelinin replikası.

Floransa’da hemen hemen her hediyelik eşya dükkanında ön plandaki Michelangelo heykelleri tartışma konusu oldu. Davut heykelinin müstehcen versiyonunun raflarda yer alması tepkiyle karşılanıyor. Tepkiyi gösterenler arasında İtalyanlar kadar ailecek kenti ziyarete gelen turistler de var.

Müstehcen Davut hediyelik eşyalarla mücadele sürüyor

Michelangelo’nun başyapıtı Davut heykelinin müstehcen bir hediyelik eşyaya dönüştürülmesine kentin sanat dünyasından da tepki var. Floransa’nın en önemli sanat kurumlarından Accademia’nın müdürü Cecilie Hollberg, 2015 yılında müzeye geldiğinden beri David’in saygınlığı için verilen mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Sokak satıcıları tarafından satılan daha müstehcen magnet, önlük, tişört ve figürleri “küçük düşürücü” buluyor. Hollberg, söz konusu hediyelik eşyaların satıştan kaldırılması gerektiğini savunuyor.

Öyle ki, Hollberg’in talebi üzerine Floransa’daki savcılık, sanatsal hazineleri aşağılayıcı ve izinsiz ticari kullanıma karşı koruyan İtalya’nın dönüm noktası niteliğindeki kültürel miras yasasına dayanarak bir dizi dava açtı. Hollberg’e göre Accademia 2017’den bu yana yüz binlerce euro tazminat kazandı.

İstanbul'a bir sanat mekanı daha: Dünyanın en eski tersanesi İstanbul Sanat Müzesi olduİstanbul’a bir sanat mekanı daha: Dünyanın en eski tersanesi İstanbul Sanat Müzesi oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.