Binlerce tarihi eser sahte çıktı: Aralarında Picasso’nun tablosu da var

Batman ve Siirt'te düzenlenen operasyon sonucu tarihi eserler ele geçirildi. Operasyonda ele geçirilen eser sayısı 7 bin 276. Ancak yapılan araştırmalar sonucu bu eserlerin yüzde 30'unun sahte olduğu ortay açıktı.

Kültür Sanat 11 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ele geçirilen tarihi eserlerin yüzde 30'u sahte çıktı.

2023 yılında Batman ve Siirt’te düzenlenen operasyonlarda 7 bin 276 tarihi eser ele geçirilmişti. Batman Müzesi’ne teslim edilen tarihi eserler üzerinde yapılan incelemelerde çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Ele geçirilen eserlerin yüzde 30’u sahte. Üstelik içinde Picasso’ya ait olduğu iddia edilen nü bir tablo da var.

Batman Müzesi’nde görevli uzman arkeolog Abdurrahman Demir, eserleri üç kişilik bir komisyon tarafından incelendiğini söyledi ve müzeye getirilen eserlere uygulanan işlemlerle ilgili süreci şu sözlerle anlattı: “Müzeye gelen eserlerin tarihi eser olup olmadığına bir komisyon tarafından karar verilmektedir. Bu komisyonda özellikle arkeolog ve sanat tarihçileri yer almaktadır. Eserlerin dönemsel özelliklerine bakılarak kültür varlığı olup olmadığına karar verilmektedir. Örnek olarak, 2018’de ele geçirilen ve Picasso’nun nü tablosu olduğu iddia edilen tablo müzemize getirilmiş, bilirkişi incelemesi sonucunda bu eserin sahte olduğu anlaşılmıştır”

Tarihi eserleri komisyon inceledi

Batman ve Siirt’te güvenlik güçlerince ele geçirilen ve tarihi değeri olduğu düşünülen eserler incelenmek üzere Batman Müzesi’ne teslim ediliyor. 2023’te de büyük çoğunluğu operasyonlarda ele geçirilen 7 bin 276 eser, incelenmek üzere müzeye teslim edildi. Uzmanlardan oluşan komisyon tarafından dönemlerine ayrılan ve belirli işlemlerden geçirilen eserlerde yapılan inceleme sonucunda 7 bin 276 eserin yüzde 30’u imitasyon çıktı. Tarihi eserlerden bazıları restorasyon işlemlerinin ardından müzede sergilenirken, teşhir edilecek durumda olmayanlar depoda koruma koşulları sağlanarak muhafaza edildi.

Uzman arkeolog Abdurrahman Demir, müzenin Batman, Siirt bölgesine baktığını ve güvenlik güçlerinin o bölgelerde yaptığı operasyonlarda ele geçirilen eserlerin müzeye getirildiğini ifade ederek, “Emniyet ve jandarmamız tarafından yapılan operasyonlar sonucunda ele geçirilen eserler müzemize getirilmektedir. Bunun yanı sıra bilinçli vatandaşlarımızın getirdiği eserler gerek hibe gerekse satın alma yoluyla müzemize kazandırılmaktadır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.